Haber Merkezi-İTTİHADUL ULEMA üyesi Molla Mehmet Ali Altun, fıtır sadakasının İslam'daki önemine ilişkin İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Fıtır sadakasının Peygamber Efendimizin bir sünneti olduğunu hatırlatan Altun, fıtır sadakasının ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Fıtır sadakasının vacip olduğunu belirten Altun, "Halk arasında fitre olarak bilinen fıtır sadakası, insan olarak yaratılmamızın ve aynı zamanda Ramazan orucunu sıhhatle tutup bayrama kavuşmamızın bir şükrü olarak Ramazan ayının sonuna yetişen Müslümanın belirli kişilere vermesi gereken vacip bir sadakadır. Vacip oluşu sünnetle sabittir. Kişi kendisinin ve küçük çocuklarının fıtır sadakalarını vermekle yükümlüdür. Peygamber Efendimiz 'köle, hür, büyük, küçük, kadın ve erkek her Müslümana fıtır sadakasının verilmesi gerektiğini' ifade etmiştir." şeklinde konuştu.

"Fıtır sadakası bayramdan sonra verilmez"

Fıtır sadakasının bayramdan önce verilmesi gerektiğine işaret eden Altun, "Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan Bayramı'nın birinci günü olmakla birlikte bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Nitekim bayram namazından önce verilmesi müstahak olarak kabul edilmiştir. Ancak bayram günü de verilebilir, fakat bayramdan sonrasına bırakmak dinen mekruhtur. Şafi mezhebi ise bunu haram kılmıştır. Yani bayramdan sonraya fıtır sadakası verilmez." şeklinde konuştu.

"Bayram sevincini paylaşmaktır"

Necdet Pamir Kimdir? Türkiye'nin Enerji Sektöründe Önemli Bir İsim Necdet Pamir Kimdir? Türkiye'nin Enerji Sektöründe Önemli Bir İsim

Açıklamasının devamında Altun, şunları söyledi:

"Peki, fıtır sadakasının hedefi nedir? Fıtır sadakası, bir fakirin yaşadığı toplumun hayat standartlarına göre bir günlük, yani iki öğünlük ihtiyacını giderecek miktarda olmalıdır. Bu ne demektir? Fakirin bayram sevincine ortak olmaktır. Bayram sevincini paylaşmaktır. Bunun hedefi ve amacı budur. Günümüzde fıtır sadakasının miktarı konusunda çeşitli ölçüler konulmuştur. Fıtır sadakası birçok insana verilebilir. Her zaman aynı kişilere vermek mecburiyetinde değiliz. Ancak verilen fıtır sadakasının en az bir kişinin ihtiyacını karşılayacak miktarda olması önemlidir." dedi.