Dünya Sağlık Örgütü'nde (DSÖ) M çiçeği virüsü alanında uzman olarak görev yapan Rosamund Lewis, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısına çevrim içi katılarak önemli açıklamalarda bulundu. Lewis, M çiçeği vakalarının sürekli arttığını ve bu durumun küresel halk sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurgulayarak, yılbaşından bu yana dünya genelinde 3 bin 100'den fazla vakanın rapor edildiğini belirtti.

Lewis, özellikle mayıs ayında 26 ülkeden gelen yaklaşık 600 doğrulanmış M çiçeği vakasının DSÖ'ye bildirildiğini ifade etti. Afrika'da M çiçeği vakalarında belirgin bir artış yaşandığına dikkat çeken Lewis, bu artışın temel nedenlerinin belirlenmesi için yoğun araştırmalar yapılması gerektiğini söyledi.

Güney Afrika'da Nisan ayından bu yana M çiçeği virüsünün "clad IIb" varyantına bağlı 13 doğrulanmış vaka ve 2 ölüm olduğunu bildiren Lewis, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin ise büyük bir salgınla karşı karşıya olduğunu dile getirdi. Sadece 2024 yılında Kongo'da bildirilen 9,291 M çiçeği vakasından 419'unun ölümle sonuçlandığını belirten Lewis, bu ülkede M çiçeği virüsü vakalarının ölüm oranının yaklaşık %5 olduğunu kaydetti.

Özellikle çocukların yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Lewis, Afrika'da M çiçeği vakalarında son zamanlarda görülen artışın acilen ele alınması gerektiğini vurguladı.