Nimetin Farkına Var, Emanete Sahip Çık, İstikamet Üzere Kal
Nimetin Farkına Var, Emanete Sahip Çık, İstikamet Üzere Kal
İçeriği Görüntüle

İnsan bazen bilmeden, farkında olmadan bir hatayı başkasına anlatabiliyor. Özellikle geçmişte işlenen bir günahı bir dosta ya da yakına paylaşmak, dertleşme niyetiyle yapılsa da İslam’a göre doğru bir tutum değil. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Hamdi Yıldırım, Allah’ın günahları örtmesinin büyük bir rahmet olduğunu vurgulayarak önemli uyarılarda bulundu.


“Allah’ın Örttüğünü Açığa Çıkarmak Doğru Değildir”

Yıldırım, “Cenab-ı Allah işlenen günahların ifşa edilmesini istemez. Çünkü bu, Allah’ın örttüğü bir sırrı insanın kendi eliyle açığa çıkarmasıdır” diyerek uyarıyor. Allah Teâlâ’nın kuluna olan merhameti gereği, işlediği günahı kimsenin bilmemesi büyük bir lütuf olarak değerlendirilir. Peygamber Efendimiz’in (sav) ümmetine yönelik bu örtme hali, geçmiş ümmetlerle kıyaslandığında önemli bir fark oluşturur.

Rivayetlere göre önceki kavimlerde, insanların günahları alınlarında görülür, kimin ne yaptığı toplumca bilinir haldeydi. Ancak Allah, Ümmet-i Muhammed’e özel bir rahmet olarak bu tür ifşayı kaldırmıştır. Artık insanlar, işlediği günahın dışa yansımasından korunur.


İyi Niyetle Yapılsa da Tehlikeli Olabilir

Bazı kimselerin "İbret olsun", "Geçmişimi anlatıyorum" ya da "Kendimi nasıl değiştirdiğimi gösteriyorum" gibi iyi niyetlerle günahlarını dile getirdiğini belirten Yıldırım, bunun da yanlış bir yöntem olduğunu ifade ediyor. Örneğin; "Tesettüre girmeden önce böyleydim", "Namaza başlamadan önce şu hayatı yaşadım" diyerek geçmişteki hataları anlatmak, farkında olmadan günahı normalleştirebilir ya da zihinlerde bir 'günah galerisi' oluşturabilir.


Ne Yapmalı?

Geçmişte ifşa edilen bir günah varsa, bunun telafisi için öncelikle samimi bir tövbe edilmesi tavsiye ediliyor. Ayrıca bu günahın konuşulduğu kişiyle bir daha bu tür paylaşımlara girilmemesi, mümkünse konunun üstünün örtülmesi gerekiyor. Allah’ın setrini yani örtmesini insan da kendi hayatında uygulamalı; hatayı gizleyip ondan ders çıkararak geleceğe odaklanmalıdır.

Muhabir: Musap Yeşilmen