Cahiliye döneminin müşriklerine verilen bu çarpıcı örnek, sadece geçmişteki bir putperestlik eleştirisi değil; aynı zamanda günümüzde de Allah’tan başkasına umut bağlayan herkese yönelik evrensel bir uyarıdır. Ayette geçen sinek benzetmesi, yaratmanın, korumanın ve kudretin sadece Allah’a ait olduğunu açık bir şekilde ortaya koyar.

Allah Teâlâ şöyle buyurur:

“Ey insanlar! Size bir örnek verildi. Şimdi ona iyi kulak verin. Sizin Allah’tan başka taptıklarınız bir sinek dahi yaratamazlar, hepsi bunun için toplansalar bile. Eğer sinek onlardan bir şey kapsa bunu ondan kurtaramazlar. İsteyen de âciz, istenen de.” (Hac, 22/73)

Bu ayet, müşriklerin putlarını ne kadar yüceltseler de onların yaratma gücünden tamamen yoksun olduklarını ifade eder. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s) de Allah’tan başkasına dua ve ibadet etmenin boş olduğunu birçok hadisinde bildirmiştir. Bir hadis-i şerifte şöyle buyurur:

“Dua ibadetin özüdür.” (Tirmizî, Deavât, 1)

Bu hadis, sadece Allah’a yönelmenin gerekliliğini vurgular; çünkü dua, güçsüzlüğün ifadesi ve kudret sahibine teslimiyetin göstergesidir.

Bilmemek Mazur Sayılır mı? İslam’da Sorumluluğun Sınırları...
Bilmemek Mazur Sayılır mı? İslam’da Sorumluluğun Sınırları...
İçeriği Görüntüle

Putların önüne konulan yiyecekleri sinekler kapar, onlar ise bunu engelleyemezler. Çünkü cansız ve çaresizdirler. Bu acizlik hem o putların hem de onlara bel bağlayanların zayıflığını simgeler. Allah Teâlâ’nın gücü ise sınırsızdır. Bir başka ayette şöyle buyurur:

“Allah, gökleri ve yeri yoktan var edendir. O, bir şeyin olmasını dilediğinde ona sadece 'Ol!' der, o da hemen oluverir.” (Bakara, 2/117)

Bu ayet ve hadislerin ışığında anlaşılmaktadır ki, Allah’tan başka ilah yoktur ve hiçbir güç O’nun dengi olamaz. Akıl ve idrak sahibi olan herkesin bu apaçık örneği düşünerek yalnızca Allah’a yönelmesi gerekir. Bu dünya ve ahiret kurtuluşu da ancak O’na iman ve ibadetle mümkündür.