İşsiz kalma durumu, bireyler üzerinde ciddi psikolojik etkiler yaratabilmekte ve başarısızlık duygusunu tetikleyebilmektedir. Başarılı olmak, kişi için değerli olma ve saygı görmenin bir yolu ise işsiz olmak, başarısızlık duygusunu ve buna bağlı olarak kendi değerini sorgulama hissini beraberinde getirebilir.
Uzman Klinik Psikolog Merve Kırna, işsizliğin psikolojik etkileri hakkında şu değerlendirmelerde bulundu: "Bu süreçte, sürekli olumsuz şeyler olacağına inanma, iş bulamayacağına dair yaşanan korkular ve kaygılar kişileri olumsuz ruh haline sokarak iş arama durumunu da olumsuz etkileyebilmektedir. Hayattaki sizi siz yapan tek başarının iş olmadığını ve işsiz olmanın kişinin değerini ölçmediğini kabul etmek çok önemli. Kişi için, işsizliğin ne anlam ifade ettiğini sorgulaması, bu süreçte yalnız kalıp içe kapanmak yerine duygularını yakınlarıyla paylaşması ve bu süreci kendini tanımak için bir fırsat olarak görerek geçmiş iş deneyimlerinde neye ihtiyacı olduğunu bulması çok önemlidir."
İşsizlik sürecinde ruh sağlığını korumak ve olumsuz duygularla başa çıkmak için uzmanların tavsiyelerine uymak önemlidir. Yakın çevreyle iletişimde kalmak, duyguları paylaşmak, yeni beceriler edinmek ve kişisel gelişime odaklanmak, bu süreci daha az stresli ve daha verimli hale getirebilir.