Kur'an-ı Kerim'de kurbanın asıl önemi, kesenlerin dini hassasiyetlerine ve takvalarına ulaşırken, kurbanın et ve kanının Allah'a ulaşmadığı vurgulanır. Kurban kesmenin temel faydaları arasında, Müslümanın nefsini terbiye etmesi, kulluk bilincine erişmesi, dünyanın geçici olduğunu idrak etmesi ve ebedi hayatın ahiret olduğunu pekiştirmesi bulunur. Sevgili Peygamberimiz de, "Ademoğlu kurban bayramı gününde Allah için kurban kesmekten daha sevimli bir iş yapmış olmaz" diyerek bizleri kurban kesmeye teşvik etmiştir.

Müslümanların Bayram Hazırlıkları: 15 Adımda Bayram Ruhunu Yaşayın Müslümanların Bayram Hazırlıkları: 15 Adımda Bayram Ruhunu Yaşayın

Her kurban kesiminde, Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail'in Allah'ın emrine mutlak itaat ve teslimiyet konusunda verdikleri örnek sınavı hatırlarız ve kendimizin de benzer bir itaate hazır olduğumuzu simgesel olarak göstermiş oluruz. Kurban ibadeti, Rabbimizin bize bahşettiği nimetleri fakir ve ihtiyaç sahipleriyle paylaşmanın mutluluğunu tatma fırsatıdır.

Kurban kesildikten sonra dikkat edilmesi gereken hususlar da önemlidir. Yaratılan varlıklara şefkat ve merhamet, temizlik, insanlara saygı, çevrenin korunması ve israfın önlenmesi Müslümanların temel hassasiyetleridir. Bu nedenle kurban kesimi sırasında bilinçsiz ve sağlıksız davranışlardan kaçınmalı, çevre bilinciyle hareket etmeli ve tüm canlılara şefkat ve merhametle yaklaşmalıyız.

Keseceğimiz kurbanların etlerini fakirlere ve yetimlere dağıtmalıyız. Kurbanları sadece Allah'ın rızası için kesmeliyiz ve kesim işlemini kurbanlık hayvanlara eziyet etmeden gerç