Çörek otu, düğün çiçeğigiller familyasından olup, açık mavi çiçekleri ve siyah tohumları olan, tek yıllık otsu bir bitkidir. Bu bitkinin tohumları, çörek, ekmek ve pide gibi yiyeceklerin üzerine ekilir, nazara karşı taşınır veya tütsülere karıştırılır.
Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor:
Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:
“Ölüm dışında hiçbir hastalık yoktur ki, çörek otunda onun için bir deva bulunmasın.” (Buhârî, Tıbb 7; Müslim, Selam 89; Tirmizî, Tıbb 5.)

Bu hadisten de anlaşılacağı üzere, birçok hastalığa şifa olan çörek otu, mevsim geçişlerinde, alerjik durumlarda, kolesterol ve şeker hastalıklarında, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde tavsiye edilmektedir. Çörek otunun faydaları sadece bunlarla sınırlı değildir; saç ve cilt bakımı için de destekleyicidir.

Çörek otu ve yağı, salata, yoğurt ve bal gibi besinlerle karıştırılarak tüketilebilir. Ancak halk arasında çörek otu yağı hakkında bazı yanlış bilgiler bulunmaktadır.

Çörek Otu Yağı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Uzmanlar, çörek otu yağı konusunda yaygın yanlış inanışları şu şekilde sıralamaktadır:

Tat:

Yanlış: Çörek otu tohumunun tadı acıdır, bu da yağın kaliteli olduğunu gösterir.
Doğru: Çörek otu tohumunun tadı hafiftir. Yağın tadının acı olması, sıkım sırasında ısıl işlem uygulanmasından kaynaklanır. Bu işlem, yağın rengini koyulaştırır ve tadını acılaştırır. Soğuk pres yöntemi ile elde edilen çörek otu yağında acılık ve boğazı yakma oranı hafiftir.
Renk:

Yanlış: Çörek otu yağının rengi koyu olmalıdır.
Doğru: Soğuk sıkım yöntemi ile elde edilen çörek otu yağının rengi açık olmalıdır.
Koku:

Evin Bereketi Neden Yok? Evin Bereketini Kaçıran Şeyler Evin Bereketi Neden Yok? Evin Bereketini Kaçıran Şeyler

Doğru: Çörek otu yağının karakteristik bir kokusu vardır.
Peroksit:

Yanlış: Peroksit miktarına dikkat edilmez.
Doğru: Soğuk preslenmiş ve doğal yağlarda maksimum 15 meq O2/kg olması gerekir. Yağlardaki peroksit miktarı, oksidasyon derecesi hakkında bilgi verir. Lipid oksidasyonunun (bozunma) ilk aşamasıdır ve istenmeyen tat ve koku oluşumu ile yağda çözünen bazı vitaminlerin kaybına sebep olabilir. Ayrıca serbest radikallerin artmasına neden olabilir.
Asitlik:

Yanlış: Yağın asitlik derecesine dikkat edilmez.
Doğru: Asitlik derecesi %1-10 arasında değişir. Sağlığınızı desteklemek için kaliteli ve soğuk sıkım çörek otu yağını tercih edin. Yağınızın peroksit miktarını ölçtürebilir veya güvenilir, standartlara uygun üretim yapan firmaları tercih edebilirsiniz.
Çörek otu yağı kullanırken, bu kriterlere dikkat ederek doğru ve kaliteli bir ürün tercih etmek, sağlığınızı en iyi şekilde destekleyecektir.

Kaynak: Görsel Haber