Depremin ardından en çok etkilenenler arasında çocuklar yer aldı. Annelerini, babalarını, kardeşlerini ve arkadaşlarını kaybeden çocuklar, ölüm gerçeğiyle ilk kez yüzleşti. Enkaz altından çıkarılan cenazeleri gören, sokaklarda ceset kokusunu duyan küçük yürekler, hayatın en ağır sorularını büyüklerine yöneltti.

Pedagog ve psikologlara göre, çocuklarda ölüm düşüncesi özellikle 7–9 yaş arasında yoğunlaşıyor. Ancak Batı’dan gelen örnekler, “ölüm uykudur” veya “ölüm bir yolculuktur” gibi açıklamaların çocuklarda korku ve güvensizlik doğurduğunu ortaya koyuyor. İslam’ın ahiret inancı ise çocuklara umut ve teselli sunuyor.

Prof. Dr. Atalay Yörükoğlu, çocukların ölümle erken yaşta ilgilendiğini, ahiret müjdesinin onları yatıştırdığını belirterek şu tavsiyede bulunuyor:

“Onların sevdiği kişilerle bir öte dünyada buluşmak ümidini kırmayın.”

Mü’min İlâhî Ahlâkla Ahlâklanır: Affetmenin Gücü
Mü’min İlâhî Ahlâkla Ahlâklanır: Affetmenin Gücü
İçeriği Görüntüle

Uzmanlara göre, ölümün yokluk olmadığını, ahirete açılan bir kapı olduğunu bilmek; hem yetişkinlerin hem de çocukların kalbine huzur veriyor.