Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte artan sıcaklıklar, vücuttaki sıvı dengesinin korunmasını zorunlu kılıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, vücudun sağlıklı işleyişi için suyun hayati önemde olduğunu vurguladı. “İnsan vücudunun yaklaşık yüzde 60’ı sudan oluşur. Bu suyun yüzde 60’ı hücre içinde, yüzde 40’ı ise hücre dışında yer alır” diyen Yiğit, vücudun deri, akciğer ve boşaltım yolları aracılığıyla günlük sıvı kaybı yaşadığını hatırlattı.

Su ihtiyacının kişinin kilosu, metabolizma hızı, günlük aktivite seviyesi ve hava sıcaklığına göre değiştiğine dikkat çeken Yiğit, şöyle devam etti:
“Günlük su ihtiyacı kilogram başına yaklaşık 30 mililitredir. Örneğin, 60 kilogram ağırlığındaki bir kişinin günlük 1,8 litre su tüketmesi gerekir. Ancak sıcak havalarda veya yoğun aktivite sırasında bu miktar artabilir.”

Susuzluk ve Sıvı Kaybının Belirtileri
Yiğit, vücuttaki sıvı kaybının belirtilerine de dikkat çekti:
“Vücutta yüzde 3 sıvı kaybı kan hacmini ve fiziksel performansı düşürürken, yüzde 5 ve üzerindeki kayıplar baş dönmesi, yorgunluk ve solunum sıkıntılarına yol açabilir.”

Küçük Yaşta Antibiyotik Kullanımı Astım ve Alerji Riskini Artırıyor
Küçük Yaşta Antibiyotik Kullanımı Astım ve Alerji Riskini Artırıyor
İçeriği Görüntüle

Sıvı İhtiyacı Öncelikle Su ile Karşılanmalı
Bazı içeceklerin (çay, kahve gibi) diüretik etkisi nedeniyle vücuttan su atımını artırdığını belirten Yiğit, “Bu nedenle sıvı ihtiyacının öncelikle sade suyla karşılanması önemlidir” dedi. TÜBER 2022 önerilerine göre günlük en az 600-1500 ml sade su içilmesi gerektiğini ve çay, kahve, süt, meyve sularının miktarlarının sınırlandırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Su İçimini Kolaylaştıracak Öneriler
Sade su içmekte zorlananlar için meyve dilimleri, limon, nane yaprağı veya seylan tarçını ekleyerek suyun tadını ve antioksidan değerini artırmanın faydalı olacağını söyleyen Hülya Yiğit, sıcak havalarda sıvı tüketimine ekstra özen gösterilmesini tavsiye etti.

Muhabir: Said Aydın