Haber Merkezi-Güney Kore'deki bilim insanları, ham pirinç tanelerini sığır hücreleriyle başarılı bir şekilde aşıladılar.

Matter dergisinde yayımlanan araştırmaya öncülük eden Seul'deki Yonsei Üniversitesi'nden Profesör Jinkee Hong, bu aşılamanın türünün ilk ürünü olduğunu belirtti.

Kabarık pembe pirince benzeyen bu protein zengini ürünün ortaya çıkarılmasında, önce balık jelatiniyle kaplanarak sığır kası ve sığır yağı hücrelerinin tahıla tutunması sağlandı; daha sonra ise, inek kası ve yağ kök hücrelerinin pirinç tanesine yerleştirilerek dokuz ila 11 gün boyunca bir petri kabında kültüre bırakılarak elde edildi.

Araştırmacılar, pirincin normal pirince göre yüzde 8 daha fazla protein ve yüzde 7 daha fazla yağ içerdiğini tespit ederken, pirincin ayrıca daha sert ve kırılgan olduğunu belirterek 'sığır etine ve bademe' benzer bir koku taşıdığını ifade etti.

Araştırma ekibi, bu pirincin az bir fiyata ve önemli derecede daha küçük bir karbon ayak izine sahip olduğunu belirterek, hibrid pirincin üretilen her 110 gram protein için 6,27 kg’dan düşük CO2 yaydığı tahmin ediyor. Sığır etindeyse bu miktar 50 kg. Hibrid pirinç piyasaya çıkması halinde bu pirincin kilosunun 2.23 dolara mal olacağını dile getirdi.