İşgalci siyonist rejim, Gazze'ye insani yardım ulaştırmak üzere yola çıkan Hanzala gemisine uluslararası sularda bir kez daha hukuksuz şekilde müdahale etti. Gemide bulunan aktivistlere yönelik sert saldırılar ve işkence iddiaları uluslararası kamuoyunu yeniden ayağa kaldırdı.
Freedom Flotilla Coalition (FFC) tarafından yapılan açıklamada, gemide bulunan Amazon İşçi Sendikası Başkanı Chris Smalls’un, yedi siyonist sözde asker tarafından saldırıya uğradığı, boğulmaya çalışıldığı ve tekmelendiği belirtildi. Smalls’un boynunda ve sırtında ciddi yaralanmalar oluştuğu ifade edilirken, gözaltı sürecinde de altı işgalci polis tarafından kuşatılarak tehdit edildiği bildirildi.
“Sorumlular hesap versin”
FFC, yaşanan olayı sert bir dille kınadı. Açıklamada, bu saldırıların sadece bir kişiye değil, tüm insani dayanışma hareketine yapılmış bir gözdağı olduğu vurgulandı. Koalisyon, sorumluların hesap vermesi ve Smalls’a yönelik ayrımcı uygulamaların derhal sona erdirilmesi çağrısında bulundu.
Aktivistler açlık grevine başladı
Öte yandan, Uluslararası Gazze Ablukasını Kırma Komitesi, siyonist rejim tarafından gözaltına alınan bazı Hanzala aktivistlerinin sınır dışı belgelerini imzalamayı reddederek süresiz açlık grevine başladığını duyurdu. Komite, özellikle kadın tutukluların kötü hijyen ve havalandırmanın olmadığı koşullarda tutulduğunu ve fiziksel şiddete maruz kaldığını açıkladı.
Hanzala gemisi Aşdod’a çekildi
13 Temmuz’da İtalya’nın Siraküza Limanı’ndan yola çıkan Hanzala gemisi, 20 Temmuz’da Gazze’ye doğru yeniden yola çıktıktan sonra siyonist rejimin uluslararası sularda gerçekleştirdiği müdahale sonucu Aşdod Limanı’na çekildi. Geminin, Gazze kıyılarına 70 deniz mili kadar yaklaştığı, böylece Mavi Marmara ve Madleen gibi önceki yardım gemilerinden daha ileriye gittiği belirtildi.
Bu, siyonist rejimin uluslararası sularda gerçekleştirdiği ilk müdahale değil. 9 Haziran’da da Madleen gemisi durdurulmuş ve 12 aktivist gözaltına alınmış, ardından “geri dönmeme” şartıyla sınır dışı edilmişti.
Gazze’de insanlık dramı büyüyor
7 Ekim 2023’ten bu yana ABD destekli siyonist rejimin saldırılarında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 205 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti ya da yaralandı. Yaklaşık 9 bin kişi kayıp, yüz binlercesi ise zorla yerinden edildi.
Gazze’ye yardım geçişlerinin kapatılmasıyla birlikte bölgede açlık ve salgın hastalıklar yayılmaya başladı. Çocuklar ve hastalar, yeterli gıdaya ve ilaca ulaşamıyor. Bu insanlık dramı, Uluslararası Adalet Divanı'nın soykırımı durdurmaya yönelik çağrılarına rağmen devam ediyor.