Sözde mizah dergisi LeMan, 26 Haziran 2025 tarihli sayısında büyük bir skandala imza attı. Dergide yer alan bir karikatürde, Gazze’de bombalanan bir şehir fonunda, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) ile Hz. Musa alaycı bir üslupla çizime konu edildi. Karikatür kısa sürede kamuoyunda büyük bir infial oluşturdu.
HALK SOKAĞA DÖKÜLDÜ
Karikatürün duyulması üzerine binlerce vatandaş, LeMan dergisinin İstanbul’daki binası önünde toplanarak protesto gösterileri düzenledi. "Peygamberimize uzanan diller kırılsın" sloganları atan kalabalıkla güvenlik güçleri arasında zaman zaman arbede yaşandı. Olay yerinde geniş güvenlik önlemleri alındı.
SAVCILIK HAREKETE GEÇTİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, karikatürle ilgili olarak re’sen soruşturma başlattı. Türk Ceza Kanunu’nun 216. maddesi kapsamında "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçlamasıyla LeMan dergisinin Genel Yayın Yönetmeni dahil 4 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
SİYASİLERDEN TEPKİ YAĞDI
HÜDA PAR Gaziantep Milletvekili Şahzade Demir, “Charlie Hebdo’nun misyonunu üstlenen bu paçavra, kutsallarımızı hedef alarak açık bir provokasyon yapıyor. Bu ahlaksız yayın derhal kapatılmalı” diyerek sert tepki gösterdi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Bu yayın ne mizah ne de ifade özgürlüğüdür. İnançlara hakaret, toplumsal barışı hedef alır. Gerekli adımlar gecikmeden atılacaktır." ifadelerini kullandı.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da “Bu hayasız girişimi şiddetle kınıyorum. Bu zihniyet hukuk önünde hesap verecektir.” açıklamasında bulundu.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise, "Bu ahlaksız neşriyat milletimizin kutsallarına açık bir saldırıdır. Bu sistematik tahriklere karşı sağduyu ile hareket etmeliyiz" dedi.
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de, "Bu nefret suçudur. Avrupa’daki faşist zihniyetle nasıl mücadele ediyorsak, bu saygısızlıkla da öyle mücadele edeceğiz" ifadelerine yer verdi.
TOPLUMSAL DUYARLILIK YÜKSEK
Tüm kesimlerden gelen yoğun tepkiler, toplumun dini değerlere olan hassasiyetini bir kez daha ortaya koydu. Hukuki sürecin yakın takipçisi olacaklarını belirten vatandaşlar, “Peygamberimize hakareti asla kabul etmiyoruz” diyerek tepkilerini sürdürüyor.