Kocaeli Körfez'de faaliyet gösteren bir dönercide 1 Nisan 2025 tarihinde yaşanan toplu gıda zehirlenmesi olayında, tam 999 kişi hastanelik oldu. Vatandaşların tavuk döner yedikten sonra mide bulantısı, kusma ve benzeri şikayetlerle sağlık kuruluşlarına başvurması üzerine olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlatıldı.
Soruşturma sonucunda işletme sahibi E.T. ile döner ustası K.Y. tutuklanarak yargı önüne çıkarılacak. Sanıklar hakkında “taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma” ve “bozulmuş veya değiştirilmiş gıda veya ilaç ticareti” suçlamalarıyla 1 yıl 6 aydan 8 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
Hazırlanan iddianamede, rahatsızlanan 999 kişiden 287’sinin şikayetçi olduğu ve analizlerde tavuk dönerlerde ciddi sağlık riski oluşturan dört farklı zararlı bakteri tespit edildiği belirtildi:
-
Bacillus cereus
-
Koagülaz pozitif staphylococcus
-
Listeria monocytogenes
-
Salmonella spp
Bilirkişi raporu, ürünlerin hijyen koşullarına aykırı şekilde hazırlanması ve saklanması nedeniyle olayın sorumluluğunu sanıklara yükledi. Zehirlenmeye yol açan bakterilerden listeria monocytogenes’in nadir de olsa ölümcül olabileceği uyarısı da raporda yer aldı.
Vatandaşlar olayın peşini bırakmazken, davanın kamu vicdanında nasıl bir karşılık bulacağı merak konusu. Mahkeme süreci önümüzdeki günlerde başlayacak.