Eskişehir’in Seyitgazi ilçesindeki Küllüoba Höyüğü’nde 1996’dan beri süren kazılarda, yaklaşık 5 bin yıllık nadir bir ekmek örneği gün yüzüne çıkarıldı. Küllüoba Kazı Başkanı ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Türkteki, ekmeğin gömülü halde evin eşik kısmına çok yakın bir yerde bulunduğunu belirtti.

Prof. Dr. Türkteki, “Ekmek 2,5 santimetre kalınlığında, 12,5 santimetre genişliğinde ve tüp formunda. Mayalanmış ve pişirilmiş bu ilk örnek, kazı sırasında nadiren rastlanan türden. Ekmek, fırınlandıktan sonra evin arka odasındaki eşik kısmına özel olarak konulmuş.” dedi.

Yapılan mikroskop incelemelerinde, ekmeğin mayalanma sürecinde yaprak kalıntısı olan ‘fitolit’ izlerine rastlandığı bildirildi. Ayrıca, ekmekte çok iri taneli ve günümüzde üretimi oldukça az olan ‘Gernik buğdayı’ yüzde 90 oranında bulundu.

Prof. Dr. Türkteki, “Ekmeğin pişirme sıcaklığı 150 derece ve üzerinde. Ekmek yanmış, bu sayede korunmuş ve günümüze ulaşmış. Ayrıca ekmekte mercimek kalıntıları da tespit ettik.” ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanlığı’ndan Sağlık Riski Taşıyan Oyuncak Uyarısı: Satış ve Raflardan Kaldırıldı
Ticaret Bakanlığı’ndan Sağlık Riski Taşıyan Oyuncak Uyarısı: Satış ve Raflardan Kaldırıldı
İçeriği Görüntüle

Kazı çalışmaları, 5 bin yıl önceki insanların günlük yaşamına dair önemli ipuçları sunmaya devam ediyor.

Muhabir: Said Aydın