İran’ın başkenti Tahran ve komşu Elburz eyaletinde yaşanan su krizi, ülke tarihinin en ciddi çevresel tehditlerinden biri haline geldi. Tahran’a su sağlayan beş ana baraj — Emir Kebir, Lar, Mamlu, Talikan ve Latyan — neredeyse tamamen kuruma noktasına geldi. Yetkililerin “yüz yılın en düşük su rezervi” olarak tanımladığı kriz, milyonlarca insanı doğrudan etkiliyor.

En kritik noktalardan biri olan Emir Kebir Barajı'ndaki doluluk oranı yüzde 35’e gerilerken, Lar Barajı’nda bu oran sadece yüzde 6 seviyesine düştü. İran Meteoroloji Kurumu’nun verilerine göre, bu yıl Tahran’da yağışlar mevsim normallerine göre yüzde 40 daha az gerçekleşti. İlkbahar ve yaz aylarında ise neredeyse hiç yağış alınmadı.

5 Yıldır Devam Eden Kuraklık ve Sonuçları

Tahran Eyaleti Su İdaresi 20 Temmuz’da yaptığı açıklamada, Tahran’ın beş yıldır üst üste kuraklık yaşadığını ve bu durumun yalnızca yüzey sularını değil, yeraltı su rezervlerini de ciddi şekilde etkilediğini bildirdi. Genel Müdür Muhsin Erdekani, eyalette ortalama yağışın 280 mm iken bu yıl 149 mm’de kaldığını vurguladı. “Sürdürülebilir su temini için halkın işbirliği şart” diyen Erdekani, su israfında bulunan kullanıcılar hakkında yasal işlem başlatılacağını duyurdu.

Enerji Bakanlığı’ndan Ciddi Uyarı: “Barajlar Hizmet Dışı Kalabilir”
İran Enerji Bakanı Abbas Aliabadi de Mamlu, Lar, Latyan ve Emir Kebir barajlarının hizmet dışı kalabileceğini belirterek, “Mazenderan ve Gilan dışında ülkenin neredeyse tamamı su kriziyle karşı karşıya” dedi.

TOKİ Sosyal Konut Projesi: 250 Bin Konut Hangi İllerde Yapılacak?
TOKİ Sosyal Konut Projesi: 250 Bin Konut Hangi İllerde Yapılacak?
İçeriği Görüntüle

Cumhurbaşkanı’ndan Yerinde İnceleme ve Tasarruf Çağrısı

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, 23 Temmuz’da yaptığı açıklamada Tahran’daki su sıkıntısının çözülmezse, kısa vadede halka su ulaştırılamayacağı uyarısında bulundu. Ardından 25 Temmuz’da Emir Kebir ve Talekan barajlarını ziyaret eden Pezeşkiyan, “Barajlardaki su seviyesi alarm veriyor. Talekan Barajı'ndan su transferi ile geçici bir çözüm bulmaya çalışacağız. Ancak asıl çözüm, halkın tasarruf bilinci geliştirmesiyle mümkündür” dedi.

Su Basıncı Düşürüldü, Depo Tavsiyesi Verildi

Su İdaresi, şehir şebekesindeki basıncı düşürdü. Vatandaşlara, her konut birimi için pompa ve su deposu edinmeleri tavsiye edildi. Büyük şehirlerde su tüketiminin “gözden geçirilmesi” gerektiği belirtilirken, kamuoyuna “acil su tasarrufu” çağrısı yapıldı.

Tahran’daki su krizine karşı yetkililer, toplumsal farkındalık ve tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesinin zorunlu olduğunu vurguluyor. Her damla kritik öneme sahip.