Haber Merkezi -2024'ün ilk güneş tutulması 8 Nisan'da gerçekleşecek ve sadece Amerika kıtasından izlenebilecek. Bu yıl meydana gelecek iki güneş tutulmasından ilki, 8 Nisan'da Meksika, ABD'nin doğu bölgeleri ve güneydoğu Kanada'dan görülebilecek.
Ayrıca, 2024'te gökyüzünde 2 Ay tutulması, 4 süper Ay, 12 dolunay ve 10'dan fazla gök taşı yağmuru gibi birçok olay yaşanacak. Türkiye'den Güneş ve Ay tutulmalarından sadece biri görülebilecek, ancak gök taşı yağmurları ve süper Ay'lar izlenebilecek.
Güneş Sistemi'nin ilk gezegeni Merkür, ocak ayının ilk günlerinden itibaren gökyüzünde en yüksek konumuna erişecek. Bu dönemde Dünya ile Güneş arasından geçecek Merkür, Türkiye'den 8 Ocak gün doğumu öncesinde hilal şeklinde izlenebilecek.
Yılın ilk dolunayı yani "Kurt Dolunayı", 25 Ocak'ta, bir sonraki dolunay da 24 Şubat'ta görülecek. "Kar Ayı" adı da verilen dolunay, Ay'ın dünyaya en uzak mesafede olması dolayısıyla "Mikro Ay" olarak adlandırılıyor.
Güneş tutulmalarından ilki 8 Nisan'da gerçekleşecek ve Türkiye'den gözlemlenemeyecek tam bir Güneş tutulması olacak. İkinci tutulma ise 2 Ekim'de Şili ve Arjantin'in güneyinden halkalı güneş tutulması şeklinde izlenebilecek, ancak Türkiye'den görülemeyecek.
Ay tutulmalarından ilki, 25 Mart'ta yaşanacak ve Türkiye'den gözlenemeyecek yarı gölgeli bir tutulma olacak. İkinci Ay tutulması ise 18 Eylül'de gerçekleşecek ve parçalı bir tutulma şeklinde izlenebilecek, Türkiye'den bu gök olayı görülebilecek bölgeler arasında yer alacak.
"Süper Ay"lar da 2024'te dikkat çekecek olaylardan biri olacak. İlk süper Ay olan "Mersin Balığı Süper Ayı" 19 Ağustos'ta görülecek ve aynı zamanda "Mavi Ay" olarak da adlandırılıyor. Diğer süper Ay'lar ise sırasıyla 18 Eylül, 17 Ekim ve 15 Kasım'da gözlenecek.