Tercih Robotu ve Yüzdelik Dilimler e-Okul'da Yayınlandı Tercih Robotu ve Yüzdelik Dilimler e-Okul'da Yayınlandı

Yetersiz Öğretmenler İçin Yeni Düzenleme

Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı ve yakında TBMM'ye sunulması beklenen Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağında yer alan "Hizmet sınıfının değiştirilmesi" maddesi, mesleki anlamda yetersiz görülen kadrolu öğretmenlerin merkeze çekilmesini öngörüyor. Buna göre, yetersiz bulunan öğretmenler veri depolama, işleme, analiz etme ve hazırlama gibi görevlerde çalıştırılacak.

Taslakta Yer Alan İlgili Madde:

"Bakanlık müfettişi veya eğitim müfettişi tarafından haklarında yapılan denetim ve inceleme sonucunda öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde görevini yerine getirmede yetersizliği tespit edilen kadrolu öğretmenler, akademi tarafından eğitime alınır. Bunlar, düzenlenen eğitimin tamamlanmasını takip eden eğitim öğretim dönemi içerisinde ilk denetimde görev almayan bakanlık veya eğitim müfettişlerince yeniden değerlendirmeye alınır. İkinci değerlendirme sonucunda da yetersizliği tespit edilenler, genel idare hizmetleri sınıfında durumlarına uygun kadrolara atanır."

Eğitim Camiasında Tartışmalar Başladı

Taslağın kamuoyuna yansımasıyla birlikte, öğretmenler arasında farklı görüşler ortaya çıktı. Bir grup, bu düzenlemenin öğretmenlerin gelişimini teşvik edeceğini savunurken, diğer grup ise mobbing uygulamalarının artabileceği endişesini dile getirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Açıklama

Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, Türkiye gazetesine yaptığı açıklamada, yeni kanunla birlikte öğretmenlerin hizmet sınıfının değiştirilmesinin daha da zorlaştığını belirtti. Halihazırda tek müfettiş beyanıyla hizmet sınıfı değişikliği yapılabilirken, yeni düzenlemeyle birden fazla kriterin dikkate alınacağı ifade edildi.

Editör: Masume Masume