Suudi Arabistan’da sosyal medyada başlayan ve kısa sürede gündem olan “Maskeli Gençlik Hareketi”, ülke yönetimine karşı dijital bir başkaldırıya dönüştü. Gençler, yüzlerini kefiye ve maskelerle gizleyerek TikTok ve X (eski Twitter) gibi platformlarda video paylaşıyor. Bu videolarda yönetimin baskıcı uygulamaları, ekonomik adaletsizlikler ve ifade özgürlüğünün kısıtlanması eleştiriliyor.

İrlanda, İsrail ürünlerine karşı yasayı devreye sokuyor.
İrlanda, İsrail ürünlerine karşı yasayı devreye sokuyor.
İçeriği Görüntüle

Hareket, Suudi toplumunun özellikle genç kesiminde biriken rahatsızlığın dijital bir yansıması olarak yorumlanıyor. Reform vaadiyle yola çıkan Veliaht Prens Selman’ın politikalarının otoriterleşmesi ve muhaliflere yönelik sert uygulamaları, gençlerin tepkisini büyüttü. Hareketin sözcüleri, “Artık susmayacağız” mesajı veriyor.

#MaskeliGençlik etiketiyle yayılan videolar, Suudi hükümetinin yoğun internet sansürüne rağmen kısa sürede uluslararası basında da yankı buldu. İnsan hakları kuruluşları, bu çıkışı “ifade özgürlüğü adına cesur bir direniş” olarak değerlendirirken, Riyad yönetiminin harekete yönelik sert müdahalede bulunabileceği endişesi dile getiriliyor.

Bu gelişmeler, Suudi Arabistan'da dijital çağın yeni muhalefet biçimlerinin yükselişte olduğunu ve toplumun değişim taleplerinin artık daha görünür hâle geldiğini gösteriyor.