Haber Merkezi- Nader, İsrail'in Gazze’ye saldırıları, Başbakan Binyamin Netanyahu'ya yönelik davalar ve ABD’nin bu saldırılara verdiği destek hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

İlk olarak Hamas’ın 7 Ekim 2023'teki saldırısını ve İsrail'in güvenlik sisteminin nasıl çöktüğünü sorgulayan Nader, "Bu, Netanyahu'nun yönetiminde gerçekleşen en büyük ulusal güvenlik çöküşüdür," dedi.

Nader, Gazze'deki olayların 7 Ekim'de değil, 70 yıl önce başladığını belirterek, masum sivillerin öldürülmesi ve yaralanmasının, İsrail tarafındakilere kıyasla 400 kat daha fazla olduğunu vurguladı. "İsrail devlet terörü, tüm uluslararası hukuk tanımlamalarına uyuyor," diyen Nader, İsrail'in sivillere yönelik saldırılarını kınadı.

İsrail'in Gazze'deki sivil yapılara yönelik saldırılarını ve açlığı silah olarak kullanmasını eleştiren Nader, "Bu, Filistin halkına ve onların yaşam haklarına karşı yapılan bir soykırımdır," dedi. Ayrıca, İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarının, Netanyahu'nun koltuğunu korumak için bir savaş çıkarmaya çalışmasının bir sonucu olabileceğine dair spekülasyonları da dile getirdi.

ABD'li Demokratlar Netanyahu'nun Kongre Konuşmasını Boykot Etti ABD'li Demokratlar Netanyahu'nun Kongre Konuşmasını Boykot Etti

Nader, ABD’nin İsrail’e verdiği destek nedeniyle uluslararası hukuka göre "saldırganın ortağı" olduğunu savundu ve ABD’nin insan hakları ihlalcisi olan İsrail'e askeri ve finansal yardımlarla 6 federal yasağı ihlal ettiğini belirtti.

Gazze'de 200 binden fazla kişinin öldüğünü düşündüğünü söyleyen Nader, bu tahminin uluslararası sağlık çalışanları tarafından da doğrulandığını öne sürdü. Filistinli resmi kaynaklara göre, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda en az 36 bin 654 Filistinli öldü, 83 bin 309 kişi yaralandı.

Nader, tüketici haklarını savunan bir aktivist olarak da biliniyor ve 4 kez ABD başkanlık seçimlerine aday olmuştu. 2000 yılındaki başkanlık seçimlerinde Yeşil Parti adına Florida'da aldığı oylarla, Demokrat Parti adayı Al Gore'un Cumhuriyetçi aday George W. Bush'a karşı kaybetmesine neden olduğu eleştirisiyle karşılaşmıştı.

Editör: Fatma Zehra