İzmaritler ve Şişeler Yangın Riski Yaratıyor

Altınova Belediyesi İtfaiye Amiri Süleyman Çavuşoğlu, artan hava sıcaklıklarının orman yangınlarına neden olabileceği konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu. Çavuşoğlu, araçlardan seyir halindeyken pencereden atılan sigara izmaritlerinin orman yangınlarına sebep olduğunu ve ormanda bırakılan cam şişelerin güneş ışığıyla mercek etkisi yaratarak yangın çıkardığını belirtti. Ayrıca, yasalarca yasaklanmış olan anız yakmanın da yangın riskini artırdığını vurguladı.

Altınova ve Çiftlikköy'de Uyuşturucu Operasyonu Altınova ve Çiftlikköy'de Uyuşturucu Operasyonu

Orman Yangınlarının Yıkıcı Etkileri

Çavuşoğlu, dikkatsiz davranışların hektarlarca ormanı kısa sürede yok edebileceğini söyledi. Yangınlar, oksijen kaynağımız olan bitki örtüsünün yanı sıra, yangın alanından kaçma olanağı olmayan tüm canlıların, yavrularının, yuvalarının ve hatta yumurtalarının bile yok olmasına neden oluyor. Yangın, bitkilerin tohum ve fidelerini de yok ederek, bitki ve hayvanların doğal yaşamını tamamen yok ediyor.

Yangın Tedbirleri ve Yasal Yaptırımlar

Ormanlık alanlara en az 4 kilometre mesafede ateş ve anız yakmanın yasak olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu çıkan yangınlar için 6831 Sayılı Orman Kanunu kapsamında ağır yaptırımların olduğunu belirtti. Çavuşoğlu, vatandaşların bu cezalara maruz kalmamaları ve milli servetimiz olan ormanların korunması için dikkatli olmalarını istedi.

Yangın Durumunda Yapılması Gerekenler

Yangın durumunda vatandaşların 112 acil ihbar numarasını arayarak açık ve belirgin adres vermeleri gerektiğini belirten Çavuşoğlu, çok küçük yangınlar haricinde tek başına yangınla mücadele etmeye kalkışılmaması gerektiğini vurguladı. Ot ve orman yangınlarının rüzgarın etkisiyle kolaylıkla yayılabileceği asla unutulmamalı.

İtfaiye yetkililerinin bu uyarılarına dikkat ederek, ormanlarımızı korumak ve yangın riskini en aza indirmek için herkesin sorumluluk bilinciyle hareket etmesi büyük önem taşıyor.

Editör: Masume Masume