HABER MERKEZİ _ Lübnan hükümeti, ABD'nin bölgesel planlarına ve siyonist rejimin taleplerine boyun eğerek, ülkedeki direniş gruplarının silahlarını toplama sürecini başlattı. Bu adım, Hizbullah başta olmak üzere direnişin sembol gruplarından olan yapılar üzerinde kontrolü yeniden kurma çabası olarak yorumlandı.
Silah teslimi süreci başladı
Lübnan ordusu, Burc el-Barajneh mülteci kampında silah teslim almaya başladı. Teslim edilen silahların daha önce kamptaki bazı gruplara ait olduğu ve önceden hazırlanan listeler üzerinden toplandığı belirtildi. Bu işlem, silahların kayıt altına alınması ve devlet kontrolüne geçmesi amacıyla, aşamalı olarak uygulanıyor.
Ayrıca hükümet, Hizbullah gibi askeri direniş gücü olan grupların silahsızlandırılması için Lübnan ordusunun bir plan hazırlamasını, yıl sonuna kadar tamamlamasını istedi. Bu planın 31 Ağustos'ta kamuoyuna sunulması bekleniyor.
Hizbullah teslim etmeyecek
Hizbullah lideri Naim Kassem, direnişin savunma silahlarını koruması gerektiğini vurgulayarak, teslim edilmeyeceğini ilan etti. Grup, silahsızlanmanın ancak siyonist rejimin önce ateşkesi tam olarak uygulayıp Güney Lübnan'dan çekilirse mümkün olabileceğini belirtti.
Bu adım, sanki işgalcilerin her gün ihlal ettiği ateşkesi durduracakmış gibi lanse ediliyor. Oysa saldırılar devam ediyor ve iş birliği içindeki hükümet, direnişi güçsüz bırakmayı amaçlıyor. Bu durum, Lübnan halkını savunmasız bırakırken, ulusal savunmayı zayıflatma riski taşıyor.
Uzmanlar, silahsızlanma planının bir devlet gücünü inşa etme girişimi gibi gösterilse de gerçekte dış baskılar altında alınan tehlikeli bir karar olduğunu belirtiyor.