İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'de devam eden saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 36 bin 439’a yükselirken, 82 bin 627 kişi yaralandı. Gazze’de ciddi bir açlık ve susuzluk krizi yaşanıyor ve Filistin halkı dışarıdan gelen yardımlara erişemediği için ölümle burun buruna. Hamas ve ABD arasında gündeme gelen ateşkes ve esir takası anlaşması için İsrail heyetinin öneri taslağını görüşmek üzere Kahire'ye gittiği belirtildi.

Lübnan'daki Al Akhbar gazetesinin Mısırlı kaynaklara dayandırdığı habere göre, İsrailli heyet, Kahire’deki görüşmelerde İsrail'in ateşkes ve esirlerin serbest bırakılmasına yönelik son teklife ilişkin tutumunu bildirecek. Bölgedeki kaynaklar, ABD'nin İsrail üzerindeki baskısı ve bölgesel diplomatik çabalar nedeniyle anlaşmanın gelecek hafta başında yürürlüğe girebileceğini iddia etti.

Ancak, Mısır yönetimi, "İsrail hükümetinin esirlerin bir kısmını aldıktan sonra ateşkese uymayacağından" endişe ediyor. İsrail’in bu anlaşmayı yalnızca esirleri kurtarmak için bir fırsat olarak gördüğünden endişe ediliyor.

ABD Başkanı Joe Biden, 31 Mayıs'ta Beyaz Saray'da yaptığı konuşmada, İsrail'in 3 aşamadan oluşan yeni bir ateşkes önerisi sunduğunu belirtmişti. Ancak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bu konuşmanın ardından Meclis'in Dış İlişkiler ve Savunma Komitesinde yaptığı konuşmada, İsrail'in önerdiği ile Biden'ın sunduğu teklif arasında "boşluklar" olduğunu iddia etmişti.

Hamas ise Biden'ın açıklamasının ardından, "kalıcı ateşkes, işgal güçlerinin Gazze Şeridi'nden çekilmesi, yeniden inşa ve esir değişimiyle" ilgili önerilere olumlu baktıklarını ve istenilen şartların sağlanması durumunda anlaşmaya varacaklarını duyurmuştu.

MISIR İLE İSRAİL, REFAH SINIR KAPISI'NIN AÇILMASINI DA GÖRÜŞÜYOR
Mısır, İsrail’in Gazze sınırından çekilmediği müddetçe Refah Sınır Kapısı'nı açmama konusundaki tavrını korumaya devam ediyor. Kahire televizyonunun üst düzey kaynaklardan aktardığı bilgilere göre, 2 Haziran'da başkent Kahire'de Mısır'ın ev sahipliğinde ABD ve İsrail heyetleriyle bir toplantı gerçekleştirilmişti.

İşgal Rejimi 7 Ekim'den Bu Yana 91 Filistinli Gazeteciyi Alıkoydu İşgal Rejimi 7 Ekim'den Bu Yana 91 Filistinli Gazeteciyi Alıkoydu

Mısırlı yetkililer, İsrail'in Gazze sınırındaki Refah'ı işgaliyle kapanan sınır kapısının açılması konusunda, İsrail'in sınırdan çekilmesi şartında ısrarcı olduklarını yinelemişlerdi. İsrail ordusu, 6 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, zorla yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah'ın doğusundaki bazı mahallelerin boşaltılması uyarısında bulunmuştu. Bu açıklamanın ardından 7 Mayıs'ta İsrail ordusu, Gazze'nin Refah bölgesine karadan saldırı başlatarak Mısır ile olan sınır kapısının Gazze tarafını ele geçirdiğini duyurmuştu.

Gazze Şeridi'nin dış dünyaya açılan ve yardımların girebileceği tek sınır kapısı Refah, bölgede İsrail işgalinin başladığı 7 Mayıs'tan bu yana kapalı. Sınır kapısı kapalı olduğu için bölgeye herhangi bir gıda ve insani yardımın girmesi mümkün olmadığı için sivillerin hayatta kalması daha da zorlaşıyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, bölgedeki tüm sağlık kurumlarının işlevini yitirdiğini ve açlığın şu an saldırılarda ölmekle aynı düzeyde tehlikeli olduğunu belirtti.

Kaynak: Görsel Haber