Cami yetkilisi Gassan er-Recebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Harem-i İbrahim'in Yahudi bayramları nedeniyle dün akşam saat 10'da kapatıldığını ve caminin bu akşam saat 10'a kadar kapalı kalacağını bildirdi. Recebi, İsrail güçlerinin, camiyi Müslümanlara dahil olmak üzere tüm cemaate kapattığını ve Yahudi yerleşimciler için açtığını ifade etti.

Hamas'tan Hasan Nasrallah'ın Şehadeti Üzerine Açıklama Hamas'tan Hasan Nasrallah'ın Şehadeti Üzerine Açıklama

Harem-i İbrahim, El Halil kentinde bulunuyor ve Mescid-i Aksa, Mekke'deki Mescid-i Haram ve Medine'deki Mescid-i Nebevi'den sonra İslam'ın en kutsal dört camisinden biri olarak kabul ediliyor. Ancak cami, İsrail'in 1967'den bu yana işgal altında tuttuğu Batı Şeria'da bulunuyor ve geçmişte yaşanan olaylar nedeniyle ikiye bölünmüş durumda. Özellikle 1994 yılında, sabah namazını kılan Müslümanlara saldıran bir Yahudi fanatiğin eylemi sonucunda cami kapatılmış ve daha sonra yeniden açıldığında büyük bir kısmı Yahudilere tahsis edilmişti.

Yahudiler için dini yılbaşı olan Roş Aşana nedeniyle işgal altındaki bölgelerde sıkı güvenlik önlemleri alındığı, bu önlemlerin pazar gününe kadar süreceği ise İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN tarafından duyurulmuştu. Ayrıca, Yom Kippur ve diğer dini bayramlar da bu dönemde kutlanacak.

Bu gelişmeler, İsrail ve Filistin arasındaki hassas siyasi ve dini dinamikleri yansıtmakta ve bölgedeki gerilimi artırma potansiyeli taşımaktadır.

Editör: Ömer Faruk