HABER MERKEZİ – İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi, Tahran ile Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) arasında bu hafta başında imzalanan ikili iş birliğinin yeniden başlatılmasına ilişkin anlaşmayı onayladı.

Konsey sekreterliği tarafından yapılan açıklamada, “(İran ile UAEA arasındaki) anlaşmanın metni, Konseyin nükleer komitesi tarafından incelendi ve imzalananlar, komitenin onayladığı metinlerle tamamen örtüşüyor” ifadelerine yer verildi.

Ancak açıklamada, İran’a veya nükleer tesislerine karşı herhangi bir düşmanca eylem gerçekleşmesi ya da BM Güvenlik Konseyi’nin feshedilen kararlarının yeniden yürürlüğe girmesi halinde, düzenlemelerin uygulanmasının derhal durdurulacağı vurgulandı.

İsrail Ateşkesi Yine İhlal Etti: Lübnan’ın Güneyine Saldırı, 1 Şehit
İsrail Ateşkesi Yine İhlal Etti: Lübnan’ın Güneyine Saldırı, 1 Şehit
İçeriği Görüntüle

📌 Saldırılar sonrası yeni süreç

İran Dışişleri Bakanı Seyyid Abbas Erakçi ile UAEA Genel Direktörü Rafael Grossi, Salı günü Kahire’de bir araya gelerek, işgalci rejim ve ABD’nin haziran ayında İran’ın nükleer tesislerine düzenlediği saldırıların ardından yeni koşullar altında iş birliğini yeniden başlatan anlaşmaya imza attı.

Saldırıların ardından İran Parlamentosu ve Anayasa Konseyi, haziran sonunda UAEA ile iş birliğini askıya alan bir yasa çıkarmıştı. Bu çerçevede, Ajans’ın yapacağı tüm denetimlerin Konsey onayına tabi olacağı belirtilmiş, askıya alma kararının ise nükleer tesislerin ve bilim insanlarının güvenliği konusunda garantiler sağlanana kadar devam edeceği açıklanmıştı.