HABER MERKEZİ - Mizan İnsan Hakları Merkezi, “Üçüncü Yılında Eğitimsiz Bir Nesil” başlıklı raporunda Gazze’deki eğitim sistemine yönelik soykırımı belgeledi. Rapora göre, Ekim 2023’ten Eylül 2025’e kadar süren saldırılarda siyonist rejim, 16 bin 879 öğrenci, 523 üniversite öğrencisi, 830 öğretmen ve eğitim çalışanı ile 193 akademisyen ve araştırmacıyı şehit etti.
Saldırılar sonucunda eğitim altyapısı neredeyse tamamen yok edildi. Gazze’deki okulların yüzde 95’i doğrudan ya da dolaylı olarak zarar gördü; 662 okul binası doğrudan hedef alındı, 116 okul ise dolaylı şekilde yıkıma uğradı. Mevcut durumda okulların yüzde 90’ının yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Üniversiteler ve yükseköğretim kurumları da ya tamamen yıkıldı ya da sığınma merkezine dönüştürüldü.
Raporda, özellikle ilkokul çağındaki çocuklar, lise son sınıf öğrencileri ve uygulamalı eğitim gerektiren bölümlerde okuyan üniversitelilerin geleceğinin tamamen belirsizleştiği vurgulandı. Engelli öğrencilerin yaşadığı çifte mağduriyetin altı da çizildi.
Mizan, eğitimin yok edilmesini “sistematik bir soykırım politikası” olarak nitelendirerek uluslararası topluma şu çağrıyı yaptı:
“Siyonist rejimin işlediği eğitim soykırımı suçlarına karşı uluslararası soruşturmalar açılmalı, eğitim kurumlarının yeniden inşası için acil seferberlik başlatılmalı, öğrenciler için psikososyal destek programları uygulanmalı.”
Raporda, Gazze’de öğrencilerin eğitimsiz bırakılmasının yalnızca bir nesli değil, Filistin toplumunun geleceğini de hedef aldığı vurgulandı.