Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Sudan'daki durumu değerlendirerek, ülkenin iç savaş nedeniyle derinleşen bir insani krizle karşı karşıya olduğunu belirtti. OCHA’nın yaptığı açıklamada, Sudan’ın geçmişte bir milyondan fazla mülteciye cömertçe ev sahipliği yaptığı, ancak şimdi ise dünya üzerindeki en büyük iç göç krizini yaşadığı ifade edildi.

Sudan'da 1 yılı aşkın süredir devam eden çatışmalar, ülkeyi büyük bir insani felakete sürüklüyor. OCHA, savaşın "sonu gelmeyen büyük boyutlarda bir insani felaketi körüklediğini" vurguladı. Bu felaketin, Sudan halkının yaşamını dramatik şekilde etkilediği ve ülkenin büyük bir kısmının güvenliğini tehdit ettiği belirtildi.

Çatışmalar, Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında Nisan 2023'te başladı ve hala şiddetle devam ediyor. Ordunun kuzey ve doğu eyaletlerinde hakimiyetini sürdürdüğü, HDK'nin ise batı ve güney eyaletlerinde etkili olduğu bildiriliyor. Bu bölgesel güç dengesi, ülke genelinde güvenlik durumunu karmaşıklaştırıyor ve sivillerin güvenliğini tehdit eden bir unsur olmaya devam ediyor.

Netanyahu ve Biden Beyaz Saray’da Bir Araya Geldi Netanyahu ve Biden Beyaz Saray’da Bir Araya Geldi

Savaşın sürmesiyle birlikte, milyonlarca Sudanlı yerlerinden edilmiş durumda. İnsanlar güvenli bölgeler arayışıyla evlerini terk ediyor, komşu ülkelere sığınmaya çalışıyor ya da ülke içinde daha güvenli bölgelere göç ediyor. Bu göç dalgaları, hem iç hem de uluslararası düzeyde ciddi insani yardım gereksinimlerini ortaya çıkarıyor.

BM’nin çağrısı, uluslararası toplumun dikkatini Sudan’daki krize çekmeyi ve bu büyük insani felaketi hafifletmek için daha fazla yardım sağlanmasını hedefliyor. OCHA'nın uyarısı, Sudan'daki trajedinin boyutlarını gözler önüne seriyor ve acil insani müdahalenin gerekliliğini vurguluyor.

Editör: Masume Masume