Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü öncesinde yaptığı açıklamada, Suriye’de Aralık 2024’te yaşanan siyasi dönüşüm sonrası dikkat çeken bir geri dönüş sürecine işaret etti.

Grandi, “Aralık ayından bu yana iki milyonun üzerinde Suriyeli yerinden edilmiş kişi ve mülteci evlerine geri döndü. Bölgede artan gerilimlere rağmen bu gelişme umut verici” dedi.

BM yetkilisi, Suriye’ye hareket etmeden önce yaptığı bu açıklamada, geri dönüşlerin görece olumlu bir sinyal taşıdığını vurgularken, aynı zamanda bölgede yükselen tansiyona da dikkat çekti. Lübnan ziyareti sırasında konuşan Grandi, “Yeni bir istikrarsızlık ve göç dalgasına değil, siyasi çözümlere ihtiyacımız var” diyerek, kalıcı barış için siyasi adımların önemini hatırlattı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 8 Aralık 2024’te ülkesini terk ederek Rusya’ya sığınmış, bu gelişme Suriye’nin 13 yılı aşan iç savaşında kritik bir dönüm noktası olmuştu.

Esenler’de Çatı Yangını
Esenler’de Çatı Yangını
İçeriği Görüntüle

Türkiye’den de benzer bir geri dönüş süreci yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, geçen hafta yaptığı açıklamada, Esad’ın devrilmesinden bu yana Türkiye’den gönüllü olarak ülkelerine dönen Suriyeli sayısının 273 bini aştığını bildirmişti.