Almanya'da halkın yaklaşık dörtte üçü, kilise vergisinin artık çağa uygun olmadığını düşünüyor. Alman Haber Ajansı adına Yougov tarafından gerçekleştirilen bir kamuoyu araştırmasına göre, ankete katılanların %74'ü kilise vergisinin toplanmasının çağa uygun olmadığı görüşünü paylaşıyor. Sadece %13'lük bir kesim ise bu verginin uygun olduğunu düşünüyor. Geri kalan %13'lük bir kesim ise konu hakkında bir yorumda bulunmadı.

Alman Piskoposlar Konferansı'na (DBK) göre, Katolik Kilisesi, üye sayısının azalmasına rağmen geçtiğimiz yıl 6,8 milyar avrodan fazla kilise vergisi topladı. Aynı yıl içinde Almanya'daki Protestan Kilisesi (EKD) ise 6,2 milyar avro gelir elde etti.

2019 yılında iki büyük kilise tarafından yayımlanan bir tahmine göre, vergi mükelleflerinin artan maaşları nedeniyle kilise vergi gelirlerinin 2060 yılına kadar 25 milyar avroya ulaşması gerektiği ancak üye kaybı nedeniyle bu gelirin 13 milyar avro seviyesinde kalacağı öngörüldü.

Barrack’tan Küstah Açıklamalar: “İsrail, Suriye’ye Hâlâ Güvenmiyor”
Barrack’tan Küstah Açıklamalar: “İsrail, Suriye’ye Hâlâ Güvenmiyor”
İçeriği Görüntüle

Yougov anketinde kendilerini Hristiyan olarak tanımlayan kişilerin %43'ü kilise vergisini, %49'u ise cinsel istismar skandallarını kiliseden ayrılmak için bir neden olarak gösterdi. Bu bağlamda, her iki büyük kilise de büyük üye kaybıyla mücadele etmektedir. Geçtiğimiz yıl 523 bin kişi Katolik Kilisesi'nden ayrılırken, yaklaşık 380 bin kişi de Protestan Kilisesi üyeliğini sonlandırmıştı.

Anket, 4-6 Temmuz tarihleri arasında 2 bin kişiyle gerçekleştirildi.