HABER MERKEZİ – ETH Zürih’ten bilim insanı Sarah Schoengart ve ekibi, iklim krizine dair ezberleri bozan bir araştırmaya imza attı. Nature Climate Change dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, 1990’dan bu yana küresel ısınmanın yaklaşık %66’sından dünyanın en zengin %10’luk kesimi sorumlu.

Araştırma, zengin bireylerin tüketim alışkanlıklarının yanı sıra finansal yatırımlarının da ölümcül sıcak hava dalgaları ve kuraklıklar gibi felaketleri tetiklediğini ortaya koydu. En zengin %1’in, yüz yılda bir görülen sıcak hava dalgalarına ortalama 26 kat, Amazon’daki kuraklıklara ise 17 kat daha fazla etki ettiği tespit edildi.

Çin ve ABD'deki en zengin %10'un emisyonları, sıcak hava aşırılıklarını iki ila üç kat artırmış durumda. ETH araştırmacıları, farklı gelir gruplarının karbon emisyonlarını iklim simülasyonlarıyla birleştirerek ilk kez bu orantısız etkinin sayısal boyutunu gözler önüne serdi.

ABD, Katar’ın Suriye’de maaş ödemeleri için sağladığı finansmanı onayladı ABD, Katar’ın Suriye’de maaş ödemeleri için sağladığı finansmanı onayladı

Çalışmanın kıdemli yazarlarından Carl-Friedrich Schleussner, “Toplumun en zengin üyelerinin orantısız sorumluluklarını ele almayan iklim politikaları, elimizdeki en etkili müdahale imkanını boşa harcar” dedi. Schleussner, sermaye sahiplerinin karbon yoğun yatırımları üzerinden vergilendirilmesini öneriyor.

Oxfam verilerine göre, en zengin %1’lik kesim, dünya nüfusunun en alt %95’inden daha fazla servete sahip. Bu servetin sadece yaşam tarzı değil, gezegenin kaderi üzerinde de doğrudan etkisi bulunuyor. 

Muhabir: Musap yeşilmen