Yalova, 1 Temmuz 2025 —
Yalova’da 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, çeşitli etkinliklerle ve halkın katılımıyla kutlandı. 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi.

Törene katılan Yalova Liman Başkanı Deniz Kaya, kabotaj hakkının deniz ticareti açısından taşıdığı öneme vurgu yaptı. Kaya, 1926 yılında yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Türkiye’nin kendi deniz yetki alanlarında deniz taşımacılığı ve ticaretinde egemenliğini sağladığını hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

“Kabotaj hakkı, milletimizin denizlerde bağımsızlığını simgeler. 1926’da çıkan kanunla birlikte, yabancıların ayrıcalıklarına son verilerek deniz ticareti yalnızca Türk vatandaşlarına bırakılmıştır.”

Törenin ardından Yalova Valisi Hülya Kaya, Karamürsel Eğitim Merkezi ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mehmet Tahir Göncüoğlu ve Liman Başkanı Deniz Kaya’nın da katıldığı deniz korteji düzenlendi. Protokol üyeleri tekneyle denize açılırken, balıkçı tekneleri ve kamuya ait gemiler de korteje eşlik etti.

Yürüyen Köşk açıklarında gerçekleşen törende denize çelenk bırakıldı. Etkinlikler, Yalova Yat Limanı’nda sona erdi. Kutlamalar boyunca hem denizcilik geleneği hatırlatıldı hem de vatandaşlara deniz sevgisi aşılandı.