Haber Merkezi-Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 31 Mart'ta gerçekleştirilecek Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ne ilişkin Seçim Takvimi'ne göre, seçmen kütükleri 7 Şubat'ta kesinleştirildi.

YSK, seçimde kayıtlı seçmen sayısını 61 milyon 441 bin 882 olarak belirledi. Bu seçimde ilk kez oy kullanacak olan 18 yaşını dolduran 1 milyon 32 bin 610 kişi bulunuyor. Seçmenlerin %50,59'u kadın, %49,41'i ise erkeklerden oluşuyor.

28 Mayıs 2023'te gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nde yurt içindeki seçmen sayısı 60 milyon 771 bin 236 olarak belirlenmişti.

Seçmen listeleri, 23 Mart itibarıyla yeniden gözden geçirilecek. Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü tarafından, ölenler, vatandaşlıktan çıkanlar, askere alınanlar, hüküm giyenler ve kısıtlananlar için sandık seçmen listelerinde "oy kullanamaz" ibaresi eklenecek. Bu işlem için ölenler ve vatandaşlıktan çıkarılanlar için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden, kısıtlılık kararı kesinleşmiş kişiler ve ceza infaz kurumlarında bulunanlar için Adalet Bakanlığı'ndan bilgi alınacak. Ayrıca silahaltında olanlar için gerekli bilgiler Milli Savunma Bakanlığı Askerlik Genel Müdürlüğü'nden alınarak sandık seçmen listelerine "oy kullanamaz" ibaresi eklenecek.

Seçimlerde 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirleneceği belirtilirken, il genel meclisi üyeliği ve belediye meclis üyeliği seçimlerinin de yapılacağı ifade edildi.