İstanbul Sarıyer'de bulunan Santa Maria Kilisesi'ne 28 Ocak'ta düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybeden bir kişinin ardından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Edelkhan Inazhaev'in terörle bağlantısı daha geniş çaplı bir olaya işaret ediyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma sonucunda, Inazhaev'in 2016'da IŞİD'in gerçekleştirdiği İstanbul Atatürk Havalimanı bombalı saldırısının şüphelisi olduğu tespit edildi.

28 Haziran 2016 tarihinde gerçekleşen Atatürk Havalimanı saldırısında kullanılan araca ait görsellerin Inazhaev'in dijital materyallerinde bulunduğu belirlendi. 2016 tarihli operasyon sonucu tutuklanan Inazhaev'in, o dönemde Türk vatandaşı olmadan önce IŞİD'in üstlendiği saldırıya karıştığı iddia ediliyor.

Operasyon kapsamında yapılan aramada, Inazhaev ve eşi Zharaidat Esmurzieva'nın evinde kurusıkıdan bozma bir silah ve şarjör ele geçirildi. Bu durum, saldırganların olayı planlı bir şekilde gerçekleştirdiklerine dair şüpheleri artırıyor.

Savcılık tarafından yapılan açıklamada, Inazhaev'in dijital materyallerinde ayrıca IŞİD mensuplarına ait resimler, örgüt bayrağı ve bomba yapımında kullanılan malzemelere dair görsellerin bulunduğu ifade edildi. Ayrıca, saldırıyla bağlantılı olduğu düşünülen diğer zanlılar Mukhammad Kodır Mirzaev ve İbrahim Sünmez'in de yakalandığı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ekonomi ve Yatırım Mesajları Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ekonomi ve Yatırım Mesajları

Soruşturma devam ederken, Inazhaev'in eşi Zharaıdat Esmurzieva'nın DEAŞ terör örgütüne katılarak canlı bomba eylemi yapmak üzere gönüllü olduğuna dair bilgiler de soruşturmanın seyrini değiştirebilir.

Editör: Ömer Faruk