Vergi Paketinde Düzenlemeler Tamamlandı: Yurt Dışı Çıkış Harcı 500 TL Oldu Vergi Paketinde Düzenlemeler Tamamlandı: Yurt Dışı Çıkış Harcı 500 TL Oldu

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) mart ayı enflasyon rakamları açıklandı ve bu veriler, memur ve memur emeklisinin 3 aylık enflasyon farkını ortaya çıkardı. Mart ayı enflasyonuyla birlikte, toplu sözleşme zammına ek olarak memurların alacakları zam oranı yüzde 15,05'e yükseldi.

Mart ayında aylık bazda yüzde 3,16 artış gösteren enflasyon, yıllık bazda ise yüzde 68,50 olarak kaydedildi. Bu veriler ışığında, ocak, şubat ve mart aylarını kapsayan 3 aylık ortalama hesaplandı ve memur ve emeklilerin alacağı zam oranı belirlendi.

SGK ve Bağ-Kur emeklileri için ocak ayında yüzde 6,70, şubat ayında yüzde 4,53 ve mart ayında yüzde 3,16 enflasyon farkı hesaplandı. Buna göre, memur ve memur emeklileri mart ayı itibarıyla yüzde 15,05 zam almış oldu.

2024 yılının ikinci yarısı için geçerli olacak toplu sözleşme zammı yüzde 10 olarak belirlendi. Ancak, ocak-haziran dönemindeki enflasyon oranı yüzde 10'un altında kalırsa, memurlar enflasyon farkı almamış olacaklar. Ancak enflasyon yüzde 10'un üzerine çıkarsa, memur ve memur emeklileri enflasyon farkı almaya hak kazanacaklar.

Bu gelişmelerle birlikte, memur ve memur emeklilerinin maaş zammı, her yıl iki kez toplu sözleşme zammına ek olarak 6 aylık enflasyon farkıyla belirleniyor. SSK ve Bağkur emeklileri de 6 aylık enflasyon oranı doğrultusunda zam alıyorlar. Öte yandan, 2024 yılı ocak ayında memur ve memur emeklilerine yüzde 49,25 oranında zam yapıldığı biliniyor.

Editör: Ömer Faruk