Kuveyt, Arap Körfezi'nin kuzeyinde, ticaret için hayati öneme sahip olacak Mübarek El-Kebir Limanı'nın tamamlanması için planlarını tekrar hayata geçiriyor. Çinli bir heyetin Kuveyt'e giderek liman projesi ve diğer altyapı projeleriyle ilgili detaylı görüşmeler yaptığı bildirildi.

Bu adım, projenin yaklaşık 10 yıl önce tamamlanmasından sonra durdurulmasından sonra atıldı. Kuveyt'in, bölgedeki ticareti canlandırmak amacıyla Irak'ın 17 milyar dolarlık bir kara ve demiryolu ağı inşa etme planlarına yanıt olarak projeyi yeniden canlandırma isteği dikkat çekiyor.

Limanın yeniden gündeme gelmesi, Kuveyt Emiri'nin, parlamentonun askıya alınmasını kullanarak milletvekilleri ve bakanlar arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle duraklayan projeleri ilerletmeyi planladığını gösteriyor.

Ancak, limanın hizmet vermesi planlanan Suriye ve İran ekonomilerinin savaş ve yaptırımlardan etkilenmesi, bu ülkelerle ticaret koridorlarının faydalarını sınırlıyor.

Kuveyt, stratejik planlarını kuzeyde ticarete dayalı kalkınmayı teşvik edecek bir liman ve şehir projesine odaklıyor. Ancak, Irak'la denizcilik sorunu çözülmedikçe, Kuveyt'in Kuzey Körfez'deki egemenliğini tesis etmesi mümkün olmayacak.

İran'da sıcaklar nedeniyle tüm kamu kurumları tatil edildi! İran'da sıcaklar nedeniyle tüm kamu kurumları tatil edildi!

Mübarek El-Kebir Limanı projesi, Kuveyt ile Irak arasında, Bağdat'ın Kuveyt'e Hor Abdullah koridoru üzerinden erişim sağlayan bir denizcilik anlaşmasını iptal ederek iki ülke arasında anlaşmazlığa neden olmuştu.

Kaynak: Görsel Haber