Alman Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi: Müslümanlar Yoğun Ayrımcılığa Maruz Kalıyor Alman Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi: Müslümanlar Yoğun Ayrımcılığa Maruz Kalıyor

Haber Merkezi- İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin töreni için başkent Tahran'da bulunan İsmail Heniyye, 31 Temmuz'da Tahran'da uğradığı suikast sonucu şehit edildi. Heniyye'nin Tahran'ın kuzeyinde Şehitler ve Gaziler Vakfı'na ait konutun 4'üncü katında kaldığı ve binanın bölgeye yakın bir noktadan ateşlenen roketle hedef alındığı biliniyor. Devrim Muhafızları tarafından yapılan açıklamada, saldırının kısa menzilli 7 kilogramlık bir savaş başlığıyla gerçekleştirildiği belirtildi. Heniyye suikastının tam olarak nasıl gerçekleştiği netlik kazanmasa da İran, İsrail'e karşılık vereceğini açıkladı.

İran'ın bir önceki saldırısı İsrail'i korkutmaya yetmedi
İranlı yetkililer, suikast sonrası hızlı bir şekilde İsrail'i suçladı. İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, Heniyye'nin şehit edilmesinin ardından yaptığı ilk açıklamada İsrail'i işaret etti ve İsrail'in hızlı bir şekilde cezalandırılacağı sözünü verdi. İran'ın siyasi ve askeri kanadından yapılan tüm açıklamalarda "intikam" alınacağı belirtilerek, Tahran'ın doğrudan Tel Aviv'i cezalandıracağı üzerinde duruluyor. 

İran 13 Nisan'dan farklı bir tutum sergiliyor
Haniye'nin şehit edilmesinin üzerinden 13 gün geçti ve İsrail'in Şam'da İran konsolosluğuna yönelik saldırısına Tahran'ın cevabı ise 12 gün sonra geldi. İran yönetimi, bu süre içerisinde diplomasiye hayır demedi ve üçüncü ülkeler aracılığıyla kendisine gönderilen "itidal" mesajlarına olumlu karşılık verdi. İran, İsrail'e vereceği karşılığın Gerçek Vaat operasyonundan farklı olacağı mesajını verdi. İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, direniş gruplarıyla birlikte İsrail'e verilecek karşılık üzerine çalıştıklarını ve zamanı geldiğinde uygun karşılığı vereceklerini açıkladı.

Tahran yönetimi Heniyye suikastı sonrası başlattığı gerilimi yüksek tutma politikasını devam ettiriyor. İran, Lübnan, Yemen ve Irak'ta bulunan direniş gruplarıyla koordineli bir şekilde hareket edeceğini ve bu operasyonun İsrail'e önceden haber verilmeyecek şekilde gerçekleşeceğini belirtti. 

İran, İsrail'e vereceği yanıtın Gerçek Vaat operasyonundan farklı olacağını belirterek askeri hazırlıklarını sürdürüyor. İran, bölgesel bir savaştan uzak durmaya çalışsa da askeri tatbikatlar düzenleyerek ve Basra Körfezi'nde askeri teçhizatlarını güçlendirerek karşılık veriyor. Gazze'de ateşkes olması durumunda ise İsrail'e yanıt vermeme seçeneğini masaya sundu. Ancak, İran'ın vereceği yanıtın süresi uzadıkça Tahran üzerindeki askeri ve diplomatik baskılar ve spekülasyonlar artıyor.

Sonuç olarak, İran için caydırıcı bir eylemde bulunmak ve öte yandan bölgesel bir savaşa girmemek iki önemli öncelik. İran, İsrail'e karşı askeri gerilimi artırarak olası bir ateşkes sürecinde rol almak istediğini gösteriyor.

[Gazeteci Ali Asgar Çabuk, İran uzmanıdır.]

Makalelerdeki fikirler yazarına aittir 

Editör: Fatma Zehra