Haber Merkezi- İran, Suriye'nin başkenti Şam'daki konsolosluk binasına düzenlenen saldırıyı İsrail'in sorumlu tuttu ve İsrail'in yurt dışındaki diplomatik temsilciliklerini tehdit ettiği bir açıklama yaptı.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı (ISNA)'nın bildirdiğine göre, Ali Hamaney'in üst düzey danışmanlarından Yahya Rahim Safavi, yaptığı açıklamada, "Siyonist rejimin elçilikleri artık güvende değil" diyerek, İsrail'in "korkudan Cumartesi günü 27 büyükelçiliğini kapattığını" iddia etti. Safavi ayrıca, İsrail'in kapattığı elçilikler arasında Ürdün, Mısır, Bahreyn ve Türkiye'nin bulunduğunu belirtti.

Safavi, "Direniş cephesi hazır, (cevabın) nasıl olacağını beklemek zorundayız" diyerek İsrail'e karşı meşru bir mücadele hakkı olduğunu savundu.

Geçen Pazartesi günü Şam'daki İran Büyükelçiliği'nin yanındaki konsolosluk binasına düzenlenen hava saldırısında 13 kişi öldü, bunların arasında Kudüs Gücü'nün komutanlarından Tuğgeneral Muhammed Reza Zahedi de bulunuyordu. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise saldırıda ölenlerin sayısının 16 olduğunu açıkladı.

Muhammed Reza Zahedi, 2020 yılında ABD'nin Bağdat Havalimanı'na düzenlediği füze saldırısında öldürülen Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'den bu yana en üst düzeyde öldürülen İranlı asker oldu.

İran, Suriye ve Rusya, saldırıdan İsrail'i sorumlu tutuyor. Ancak İsrail konuyla ilgili henüz herhangi bir açıklama yapmadı.

Gazze Savaşı'nın başlamasından bu yana geçen altı ay içinde İsrail, Suriye ve Lübnan'daki İran'a ve onun müttefiklerine ait birçok hedefi vurdu.