İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, "Hastanede abdest almaya güç yetiremeyenlerden namaz sorumluluğu düşer mi?" sorusuna yanıt verdi. Kurulun açıklamasında, aklı yerinde olan bir kimsenin, fiziksel durumu veya ortamı ne olursa olsun, namaz sorumluluğunun devam ettiği vurgulandı.

Başbakan Scholz’dan İsrail’e Silah Tedariki ve Orta Doğu Barışı Hakkında Açıklamalar! Başbakan Scholz’dan İsrail’e Silah Tedariki ve Orta Doğu Barışı Hakkında Açıklamalar!

Fetvada şu ifadelere yer verildi:

"Aklı yerinde olan kimse fiziki olarak nasıl bir durumda olursa olsun, nasıl bir ortamda bulunursa bulunsun namaz sorumluluğu düşmez. Hastane gibi yerlerde abdest almaya güç yetiremeyenler, ücretle dahi olsa birileri aracılığıyla âzâlarını yıkatmalıdır. Sadece hastanede bulunmak teyemmüm almak veya abdestsiz namaz kılmak için geçerli bir mazeret değildir. Buna imkân bulamayanlar vakte hürmeten namazlarını kılıp sonradan iade ederler (Şirbînî, el-İknâ’, I, 135)."

Bu açıklama, namazın önemine ve her koşulda yerine getirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Hastane ortamında bile abdest almanın bir yolunu bulmanın veya birinin yardımını almanın gerekli olduğu belirtiliyor. Eğer bu da mümkün değilse, vakte hürmeten namazın kılınması ve sonradan iade edilmesi gerektiği ifade ediliyor.

Kaynak: Görsel Haber