HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'de yaşanan son sivil katliamı nedeniyle derin endişe duyduğunu açıkladı. "Dün Gazze'de yardım ararken öldürülen ve yaralanan Filistinlilere dair haberler beni dehşete düşürdü." diyen Guterres, Filistinlilerin yiyecek bulabilmek için hayatlarını riske atmak zorunda bırakılmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.
İnsani yardıma ulaşmaya çalışan sivillerin üzerine ateş açılmasının uluslararası hukukla bağdaşmadığını belirten Guterres, olayla ilgili "derhal ve bağımsız bir soruşturma" çağrısı yaptı. Sorumluların yargılanması gerektiğinin altını çizen Guterres, işgalci İsrail rejiminin, uluslararası insancıl hukuk gereği insani yardımları kolaylaştırmakla yükümlü olduğunu hatırlattı.
Gazze’ye yardım girişlerinin acilen sağlanmasını isteyen BM Genel Sekreteri, Birleşmiş Milletler’in bölgede güvenli bir şekilde çalışmasına izin verilmesi gerektiğini belirtti. Guterres, “Bu çatışmanın askeri bir çözümü yok” diyerek siyasi çözüm çağrısını da yineledi.