HABER MERKEZİ – İsrail, Hamas’ın elindeki ABD-İsrail vatandaşı asker Idan Alexander’ın serbest bırakılması süreci kapsamında, Gazze Şeridi’nde yürüttüğü askeri operasyonları geçici olarak durdurdu. Açıklamaya göre, ateşkesle birlikte hava saldırıları askıya alındı. Alexander’ın güvenli bir şekilde teslim edilmesinin ardından ateşkesin sona ermesi, ancak gelişmelere bağlı olarak akşam saat 20.00’ye kadar uzatılması planlanıyor.
Ateşkesin sağladığı kısa süreli barış ortamından faydalanan UNICEF, Gazze’nin kuzeyine üç kamyon dolusu tıbbi yardım ulaştırmayı başardı. Ancak başka yardım konvoylarının bölgeye giremediği, mevcut yardımın da derinleşen insani krizi hafifletmekte yetersiz kaldığı bildiriliyor.
Sürecin ardından nasıl bir tablo ortaya çıkacağı ise belirsiz. Uzmanlara göre bu ateşkes, kalıcı barış için değil; yalnızca esir değişimini kolaylaştırmak amacıyla yapıldı. İsrail ile Hamas arasındaki yüksek tansiyon, uzun vadeli çözüm için kapsamlı müzakerelerin gerekliliğini ortaya koyuyor.
Birleşmiş Milletler ve ABD yönetimi süreci yakından izlerken, uluslararası toplum Gazze’ye daha fazla insani yardım çağrısında bulundu.
Öte yandan, Filistin Gazeteciler Sendikası yaptığı açıklamada, “İsrail yalnızca sivilleri değil, medyayı da hedef alarak soykırım uyguluyor” ifadesini kullandı. Ateşkesin ardından bölgede yeniden şiddetin tırmanması ihtimali, halkta endişe yaratıyor.