HABER MERKEZİ - BM'nin Roma merkezli kuruluşları FAO ile WFP, Avrupa Birliği (AB) ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Gıda Krizine Karşı Küresel Ağ (GNAFC), yıllık Küresel Gıda Krizi Raporu'nu açıkladı.

Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması'na (IPC) göre en kötü seviye olan Aşama 5'te (felaket/kıtlık) olan insan sayısının büyük ölçüde çatışmalardan dolayı 2023'e göre 2 kattan fazla arttığı aktarılan raporda, bu insanların yüzde 95'inden fazlasının Filistin (Gazze Şeridi) ve Sudan'da olduğuna dikkat çekildi.

Raporda, "Bu akut gıda güvensizliği aşamasında insanlar aşırı gıda eksikliği ve başa çıkma kapasitelerinin tükenmesiyle karşı karşıya kalır ve bu da açlık, akut yetersiz beslenme ve ölüme yol açar." ifadesi kullanıldı.

"Mart ayı başında Gazze Şeridi'ne tüm geçişlerin kapatılması ve iki aylık ateşkesin çökmesinin ardından, gıda erişimi ciddi şekilde kısıtlanmıştır." denilen raporda, Sudan, Yemen, Mali ve Filistin'in (Gazze Şeridi) en ciddi krizleri yaşadığı aktarıldı.

Yahudi çeteler Filistinlilerin evlerine saldırdı, araçlarını yaktı
Yahudi çeteler Filistinlilerin evlerine saldırdı, araçlarını yaktı
İçeriği Görüntüle

Haiti, Lübnan, Myanmar, Nijerya, Filistin (Gazze Şeridi) ve Sudan'da çatışmaların arttığı, bunun da nüfusun yerinden edilmesine yol açtığı belirtilen raporda, "Mart ayının başından bu yana Gazze Şeridi'ne tüm geçişler kapatıldı ve hiçbir yardım, gıda, yakıt veya tıbbi malzemenin girişine izin verilmedi. Mart'ın ortalarından itibaren yeniden başlayan askeri saldırılar, yerinden edilmelerin artmasına ve akut gıda güvensizliğinin daha da kötüleşmesine yol açmıştır." ifadelerine yer verildi

Muhabir: Musap Yeşilmen