Haber Merkezi- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı sırasında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın toplantının başında kapsamlı bir değerlendirme yaptığını ve iç ve dış politika gündemini ele aldığını ifade etti. Erdoğan'ın gelecek dönemde dış politikada özellikle Gazze konusuyla ilgili yoğun bir mesaisi olacağını dile getirdi.

İran’daki Helikopter Kazası

Sözcü Çelik, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekilerin kazada hayatlarını kaybetmesinin üzücü olduğunu belirterek, "Dünyada bu tip kazalar olduğunda, geçmişte Türkiye'de de bunlara zamanında ulaşabilmek imkan ve kabiliyet meselesidir. Bu çerçevede bizden talep edilen her şey anında yerine getirilmiştir. Akıncı İHA ve gece görüş helikopteri ile AFAD ekipleri gönderilmiştir.

İHA'nın kısa sürede zorlu hava koşullarında uçuş gerçekleştirerek merhum şahsiyetlerin yerini tespit etmesi, Türkiye'nin bu konudaki imkan ve kabiliyetinin geliştiğini göstermesi bakımından fevkalade önemlidir,” dedi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Netanyahu Talebi

Çelik, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han'ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında yakalama kararı başvurusu yaptığını hatırlattı.

Bu talebin, Netanyahu ve hükümet üyelerinin doğrudan savaş suçundan sorumlu olduklarını kayda geçirdiğini belirten Çelik, "Umarız ki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin ön yargılama dairesi, başsavcının talebine uygun bir karar verir ve bu kişilerin tutuklanması sağlanır," diye konuştu.

Filistin'in Tanınması

Ömer Çelik, İspanya, Norveç ve İrlanda'nın Filistin'i devlet olarak tanıyacaklarını ifade etmelerini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Çelik, ABD'de Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham'ın korkunç bir açıklama yaparak, "Hiroşima ve Nagazaki'yi örnek göstererek Amerika'nın orada atom bombası kullanabileceğini ima etmesi," hakkında, "Bu korkunç bir açıklamadır," ifadesini kullandı.

AK Parti'de Değişim

AK Parti Rize İl Başkanı Hikmet Ayar'ın istifasını nasıl değerlendirdiği ve istifaların il başkanları düzeyinde gelip gelmeyeceği sorulan Çelik, "Bir değişim sürecinin başlangıcı gibi yorumlar gördüğünü belirterek, "AK Parti'de değişim olağanüstü bir durum değildir. Biz geleneklerimizi ve tecrübelerimizi koruyarak sürekli değişim içerisinde olan bir partiyiz," dedi.

Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği

Resmi Gazete'de yayımlanan Seferberlik ve Savaş Hali Yönetmeliği hakkında sorulan bir soru üzerine Çelik, önceki seferberlik tüzüğünün 1990'da yürürlüğe girdiğini anımsatarak, değişen savaş teknolojileri, savaş koşulları ve jeopolitik gelişmeler doğrultusunda bu tür belgelerin güncellenmesi gerektiğini belirtti. Çelik, bu güncellemenin Milli Savunma Bakanlığı koordinasyonunda ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'nin katkısıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

Hacı Adayları Arafat'ta Hacı Adayları Arafat'ta

"Bu seferberlik meselesinde stratejik olan esas şudur; herhangi bir savaş durumunda bütün kurumlardaki ve sivil toplumdaki milli güç unsurlarının Türk Silahlı Kuvvetlerine destek verecek şekilde koordine edilmesidir.

Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve milletimizin egemenlik haklarını ve güvenliğini sağlayacak şekilde bütün milli güç unsurlarının nasıl senkronize edileceği belirlenmiştir. 1990'lı yılların koşullarında yürürlüğe giren bu belge 6-7 kez küçük değişikliklere uğramıştır. 2011'den itibaren ise çeşitli kurumlardan ve bakanlıklardan görüşler alınarak güncellenmiştir," dedi.

Çelik, bu konunun daha önce değerlendirileceğini, ancak deprem gündeminin araya girdiğini belirtti. Dünyada ülkelerin güvenliklerini korumak için büyük değişiklikler yaşandığını vurgulayan Çelik, "İHA'ların ve SİHA'ların savaş teknolojisinde başat bir rol oynaması, Türkiye'nin bu alana önemli yatırımlar yapması, kuzeydeki Rusya-Ukrayna gerilimi, güneydeki Gazze durumu ve Balkanlardaki gelişmeler gibi faktörler göz önüne alındığında, milli güvenlikle ilgili belgelerin güncellenmesi her zaman gereklidir," şeklinde konuştu.

"Olağan bir işlemdir ve olağan bir şekilde güncellenmiştir. Herhangi bir özel konuya veya gündeme yönelik olarak bu adım atılmamıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin güvenliğine yönelik olarak bu belgenin olgunlaştırılmasıyla birlikte Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifiyle hayata geçmiştir," ifadelerini kullandı.

Editör: Fatma Zehra