Velilerin Tepkisi Sonuç Verdi: Vali 4 Bin Öğretmen Atamasını Duyurdu
Velilerin Tepkisi Sonuç Verdi: Vali 4 Bin Öğretmen Atamasını Duyurdu
İçeriği Görüntüle

Fırat Nehri üzerine kurulan Karakaya Barajı'nın inşasında binlerce İtalyan işçi görev aldı. Bu süre boyunca bölgede bulunan İtalyanlar, Diyarbakır'ın Çüngüş ilçesine yerleşti. 1976 yılında gelen İtalyanlar, 350 hanelik bir köy inşa ettiler ve yaklaşık 3 bin 500 kişi 11 yıl süresince bu köyde yaşadı. Bu uzun süre içinde Diyarbakır'da yaşayan İtalyanlar, bölge halkıyla da sıkı bir ilişki kurdu.

Baraj inşaatı tamamlandığında, yani 1987 yılında, İtalyanlar her şeyi geride bırakarak bölgeyi terk etti. Köyde sinema, sağlık merkezi, ibadethane gibi sosyal alanlar da inşa edilmişti. Ancak günümüzde harap durumda olan binaların bazıları çevre köylüler tarafından ahır olarak kullanılıyor.

Diyarbakır'daki İtalyan köyü, 36 yıl önce terk edilmesinin ardından hayalet bir köye dönüştü. Modern köyden geriye prefabrik yapıların iskeletleri kalmış durumda.

Çüngüş Belediye Başkanı Ali Suat Akmeşe, konuyla ilgili olarak "Bu köy Karakaya Barajı inşaatı için kuruldu. İtalyan bir firma Karakaya Barajı'nın inşaatını üstlenmişti. Köy, bu firma için bir yaşam alanıydı. O dönemde burada bulunan İtalyanlarla dostluklarımız vardı. Misafirliklerde bulunuyor, onları ziyaret ediyorduk. Onlara akaryakıt sağlamak üzere benzin istasyonumuz bile vardı." şeklinde konuştu.