Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Gazze’ye insani yardım götürmek üzere yola çıkan Küresel Kararlılık Filosu’na İsrail’in saldırısı sonrası alıkonulan aktivistlere ilişkin açıklama yaptı.

Keçeli, filonun organizasyonunun başladığı günden bu yana gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, “Bakanlığımızın Durum İzleme Merkezi ve Kriz Masası, 7 gün 24 saat esasında süreci hassasiyetle izledi. Katılımcılarla ve organizasyon komitesiyle sürekli temas halinde olduk” dedi.

Filoda vatandaşları bulunan ülkelerle yakın iş birliği yürüttüklerini aktaran Keçeli, Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı’nın yoğun bir telefon diplomasisi gerçekleştirdiğini vurguladı. Bu temasların sonucunda İsrail’e, filo katılımcılarının can güvenliğini tehlikeye atmaması yönünde ortak bir uyarı yapıldığını söyledi. Ayrıca bölgede görev yapan Türk gemilerinin de insani yardım misyonuna destek amacıyla hazır bulunduğunu ifade etti.

Aktivistlerin son durumuna ilişkin bilgi veren Keçeli, “İsrail tarafından yüzlerce aktivistin alıkonulduğunu biliyoruz. Bunların arasında 50’ye yakın vatandaşımız bulunuyor. Bazılarının çifte vatandaşlığı nedeniyle kesin rakam vermek zor. Teknelere el konulmasının ardından konsolosluk görevlilerimiz hemen devreye girdi ve filo avukatları ile diğer ülke temsilcilikleriyle eş güdüm içinde hareket etti” dedi.

STK’lardan Filistin için yürüyüş çağrısı: 5 Ekim’de Ayasofya’dan Eminönü’ne
STK’lardan Filistin için yürüyüş çağrısı: 5 Ekim’de Ayasofya’dan Eminönü’ne
İçeriği Görüntüle

Türk vatandaşlarının 2 Ekim’de Aşdod Limanı’nda karaya çıkarıldığını ve idari işlemlerin ardından kademeli olarak güneydeki gözaltı merkezine nakledildiklerini aktaran Keçeli, bugün konsolosluk yetkililerinin ilk kez bu merkezde vatandaşlarla doğrudan görüştüğünü açıkladı. “Yaklaşık 8 saattir görevli ekibimiz orada. İlk gelen bilgilere göre vatandaşlarımızın sağlık durumlarında ciddi bir sorun bulunmuyor” ifadelerini kullandı.

Keçeli, tahliye planına ilişkin olarak da “Vatandaşlarımızın en hızlı ve en sağlıklı şekilde Türkiye’ye getirilmesi için çeşitli alternatifler değerlendiriliyor. Bunlar arasında yarın öğleden sonra özel bir uçak seferiyle tahliye edilmeleri de bulunuyor” bilgisini paylaştı.