Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), İran’a uygulanan “snapback” yaptırımların yeniden yürürlüğe girmesini engelleyecek tasarıyı reddetti.

Bu ay BMGK başkanlığını yürüten Güney Kore tarafından sunulan tasarı, İran’a yönelik yaptırımların hafifletilmesini sürdürmeyi amaçlıyordu. Ancak oylamada yalnızca Rusya, Çin, Pakistan ve Cezayir tasarı lehine oy verirken, 9 ülke reddetti. Guyana ve Güney Kore ise çekimser kaldı. Böylece tasarı kabul edilmedi ve İran’a yönelik “snapback” mekanizmasının işlerlik kazanmasının önü açıldı.

“Snapback” mekanizması, 2015’te imzalanan nükleer anlaşma çerçevesinde, İran’ın anlaşmayı ihlal etmesi durumunda BM yaptırımlarının yeniden uygulanmasını sağlayan bir prosedür olarak biliniyor. İngiltere, Fransa ve Almanya, ABD’nin anlaşmadan çekilmesinin ardından mekanizmayı 28 Ağustos’ta işletme kararı almıştı.

Wembley’de Filistin İçin Dayanışma Konseri: 1,5 Milyon Sterlin Toplandı.
Wembley’de Filistin İçin Dayanışma Konseri: 1,5 Milyon Sterlin Toplandı.
İçeriği Görüntüle

İran ise, Avrupalı tarafların mekanizmayı kullanma yetkisinin olmadığını savunuyor. Rusya ve Çin de BMGK’ye gönderilen mektupta, kararın “hukuken geçersiz ve mantıksız” olduğunu dile getirmişti.

“Snapback” süreci, herhangi bir yeni anlaşma veya erteleme olmazsa, 28 Eylül gece yarısı itibarıyla İran’a BM yaptırımlarının otomatik olarak geri dönmesini öngörüyor.