Haber Merkezi- Merkezi Roma'da bulunan BM kuruluşları, açlık krizinin en yoğun yaşandığı ve akut gıda güvensizliğinin muhtemelen artacağı yerlere dair Haziran-Ekim 2024 dönemine ilişkin erken uyarı raporunu yayımladı.

Raporda Yer Alan Bulgular

Raporda, akut gıda güvensizliğinin açlık krizinin en sık görüldüğü 18 noktada daha da artacağı belirtildi. Özellikle Gazze ve Sudan'daki açlığın önlenmesi için acil yardıma ihtiyaç duyulduğu vurgulandı. Mali, Filistin, Güney Sudan ve Sudan'daki durumun en yüksek endişe seviyesinde kalmaya devam ettiği kaydedildi.

Gazze Şeridi'nde 2,2 milyon nüfusun yüzde 100'ünün BM Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması'nda (IPC) "kriz" olarak tanımlanan 3. seviye ve üstünde olduğu ifade edildi. Tabloda, Gazze'deki 1,1 milyon kişi IPC'de "kıtlık" anlamına gelen 5. aşamada, 900 bin kişi ise "acil durum" anlamındaki 4. aşamada gösterildi.

Basın Açıklaması

Rapora ilişkin basın açıklamasında, "Filistin'de devam eden çatışmanın, halihazırda felaket düzeyinde olan akut açlığı, kıtlık ve ölümlerin yanı sıra Gazze Şeridi'ndeki halkın tamamının yerinden edilmesiyle beraber daha da kötüleştirmesi bekleniyor." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, "Gazze nüfusunun yarısı olan 1 milyondan fazla insanın temmuz ortasına kadar kıtlık ve ölümle (IPC 5. aşama) karşı karşıya kalması bekleniyor." ifadesi de yer aldı.

Uzman Görüşleri

FAO Genel Direktörü Çü Dongyü, "Bu raporda altı çizilen göz korkutucu beklentiler, hepimiz için bir uyarı niteliğinde olmalı. Krizlerin öncesinde hareket etmek hayat kurtarabilir," değerlendirmesinde bulundu.

WFP İcra Direktörü Cindy McCain ise, "Bir kere kıtlık ilan edildiğinde çok geçtir. Birçok insan çoktan açlıktan ölmüş olur. Somali'de 2011'de açlıktan ölen çeyrek milyon insanın yarısı, kıtlık resmen ilan edilmeden önce hayatını kaybetti.

İsrail Askeri Otoritesi, Gazze'de Ateşkesi Destekleyip Hizbullah'a Odaklanmayı Planlıyor İsrail Askeri Otoritesi, Gazze'de Ateşkesi Destekleyip Hizbullah'a Odaklanmayı Planlıyor

Dünya o dönemde uyarıları dikkate almadı ve sonuçları felaket oldu. Dersimizi almalı ve bu sıcak noktaların açlık fırtınasını ateşlemesini önlemek için şimdi harekete geçmeliyiz," şeklinde konuştu.

Editör: Fatma Zehra