ABD Başkanı Joe Biden'ın talebi üzerine gerçekleşen telefon görüşmesinde, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile ABD-Çin ilişkileri ve uluslararası konulardaki görüş alışverişi yapıldı. Xi, geçen yıl Başkan Biden ile gerçekleştirdikleri San Francisco toplantısının gelecek vizyonunu açtığını belirterek, iki ülke arasındaki stratejik algının önemine vurgu yaptı.

Xi, Çin ve ABD'nin ilişkilerini koparmaması, birbirine sırt çevirmemesi ve çatışmaya sürüklenmemesi gerektiğini belirterek, ilişkinin istikrarlı, sağlam ve sürdürülebilir bir şekilde ilerlemesi gerektiğini ifade etti. Özellikle, Çin'in yüksek teknoloji gelişimini sınırlamak ve meşru kalkınma hakkını engellemek isteyen ABD politikalarına karşı uyarma yapıldı.

Xi ayrıca, Tayvan konusunun Çin-ABD ilişkilerinde kırmızı çizgi olduğunu vurguladı ve ABD'nin Tayvan'ın bağımsızlığını desteklememesi gerektiğini dile getirdi.

ABD'li Demokratlar Netanyahu'nun Kongre Konuşmasını Boykot Etti ABD'li Demokratlar Netanyahu'nun Kongre Konuşmasını Boykot Etti

Biden ise ABD'nin Çin ile ilişkilerinin dünyadaki en önemli ilişki olduğunu savundu ve yeni bir Soğuk Savaş arayışında olmadıklarını vurguladı. İki lider arasındaki iletişimde diyaloğun güçlendirilmesi ve işbirliğinin teşvik edilmesi konusunda mutabakata varıldı.

Ayrıca, Hazine Bakanı Janet Yellen ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in yakın gelecekte Çin'e yapacakları ziyaretlerin planlandığı belirtildi.

Kaynak: ilkha