Siyonist İsrail ordusu, Lübnan ile Kasım 2024’te imzalanan ateşkes anlaşmasına rağmen saldırılarını sürdürmeye devam ediyor. Lübnan basınında yer alan bilgilere göre, İsrail savaş uçakları ülkenin doğusunda yer alan Bekaa bölgesinin güneyindeki Sahmar ve Meşgara beldelerine hava saldırıları düzenledi.

Saldırılardan önce İsrail ordusu tarafından tehdit edilen Sahmar beldesinde iki bina art arda bombardımana tutuldu. Lübnan resmi haber ajansı NNA, saldırıların ardından Meşgara’da da daha önce hedef gösterilen iki yapının vurulduğunu duyurdu. İlk belirlemelere göre saldırılarda can kaybı ya da yaralanma olup olmadığına dair resmi bir açıklama yapılmadı.

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, saldırıların Hizbullah’a ait olduğu öne sürülen silah depoları ve askeri altyapıyı hedef aldığı iddia edildi. Açıklamada ayrıca Hizbullah’ın ateşkes anlaşmasını ihlal ettiği ileri sürülerek saldırıların sürebileceği tehdidinde bulunuldu.

İsrail ordusunun sözcüsü Avichay Adraee’nin, saldırılar öncesinde sosyal medya üzerinden Sahmar ve Meşgara’yı açıkça hedef gösterdiği ve bölgedeki askeri altyapının vurulacağını duyurduğu da aktarıldı.

Kudüs ve Gazze İçin Küresel Çağrı: Ümmete 7 Maddelik Yol Haritası
Kudüs ve Gazze İçin Küresel Çağrı: Ümmete 7 Maddelik Yol Haritası
İçeriği Görüntüle

Öte yandan İsrail, Ekim 2023’te Lübnan’a yönelik başlattığı saldırıları Eylül 2024’te geniş çaplı bir savaşa dönüştürmüş, bu süreçte 4 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, yaklaşık 17 bin kişi yaralanmıştı. Kasım 2024’te sağlanan ateşkese rağmen İsrail’in anlaşmayı bugüne kadar 4 bin 500’den fazla kez ihlal ettiği, bu ihlallerde yüzlerce sivilin yaşamını yitirdiği veya yaralandığı bildiriliyor.

İsrail ordusunun, Lübnan’da ele geçirdiği 5 stratejik tepeyi halen işgal altında tuttuğu ve uzun yıllardır kontrol ettiği bazı bölgelerdeki askeri varlığını sürdürdüğü de vurgulanıyor.