Haber Merkezi- Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Avrupa ülkeleri Norveç, İrlanda ve İspanya'nın bu kararlarının Filistin devleti için olumlu bir gelişme olduğu belirtildi.

Dost ülkelerin bu adımının takdir edildiği açıklamada, uluslararası toplumun teyit ettiği Filistin halkının kaderini belirleme hakkına vurgu yapıldı. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) daimi üyeleri başta olmak üzere tüm ülkelere Filistin'i tanıma çağrısı yapıldı.

İran'da sıcaklar nedeniyle tüm kamu kurumları tatil edildi! İran'da sıcaklar nedeniyle tüm kamu kurumları tatil edildi!

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da söz konusu üç ülkenin Filistin devletini resmi olarak tanıma kararları memnuniyetle karşılandı. Norveç, İrlanda ve İspanya'nın kararlarının, bağımsız Filistin devletinin 1967 sınırları üzerinde kurulmasıyla sonuçlanacak siyasi çözüme dair uluslararası çabaları desteklediğine dikkat çekildi.

Diğer ülkelerin de benzer adımlar atması çağrısı yapılan açıklamada, BMGK ve uluslararası etkin güçler, Filistin halkının haklarını korumaya davet edildi.

KİK Genel Sekreteri Casim Muhammed el-Budeyvi'nin imzasıyla yayımlanan açıklamada da Norveç, İrlanda ve İspanya'nın Filistin devletini tanıma kararı, iki devletli çözüm için stratejik bir adım olarak değerlendirildi. Bu kararın, dünyadaki diğer ülkeler için de teşvik edici olduğu belirtildi.

Uzun yıllardır zulüm ve tehlikeli ihlallere maruz kalan Filistin halkının, bağımsızlığa kavuşturacak adil bir barışla haklarına ulaşması gerektiğine işaret edildi. Körfez İşbirliği Konseyi’nin Filistin davasına desteğinin değişmez olduğuna dikkat çekilen açıklamada, uluslararası toplum ve tüm örgütlere Filistin halkının devletlerini kurmaları için destek verme çağrısı yapıldı.

Norveç, İrlanda ve İspanya, Filistin'i, uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun şekilde 1967 sınırlarıyla 28 Mayıs'ta tanıyacağını duyurmuştu.

Editör: Fatma Zehra