İşte başvuru süreciyle ilgili önemli 10 soru ve yanıtları:

1 - Sınava kimler başvurabilecek ve süreç nasıl işleyecek?

2024-YKS'ye 2023-2024 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının son sınıfında okumakta olan öğrenciler, ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar ve ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar sınava başvurabilecek. ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme yapılan programlara girmek isteyen tüm adayların YKS'ye giriş zorunluluğu bulunuyor.

2 - Sınava başvuru işlemi nasıl yapılacak?

Sınava başvurmak isteyen adaylar, başvurularını ÖSYM'nin "http://www.osym.gov.tr" internet adresinden erişebilecekleri kılavuz ve aday başvuru formu aracılığıyla yapabilecekler.

3- Adayların sınava girerken yanında bulundurması gerekenler neler?

Adaylar, sınava giriş belgelerini, T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden sınav tarihinin yaklaşık 10 gün öncesinden edinebilecekler. Sınav giriş belgesinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile fotoğrafı yer alacak.

4 - 34 yaş üstü kadın kontenjanlarına ilişkin detaylar nelerdir?

34 yaşını tamamlamış kadınlar için devlet üniversitelerinde merkezi yerleştirme ile öğrenci alan ön lisans ve lisans programlarında "34 Yaş Üstü Kadınlar" kontenjanı bulunuyor. Bu kontenjan, belirli programlar dışında yer alacak ve başvurular genel kontenjan ile aynı esaslara tabi olacak.

5 - Depremzede adaylar için bu yıl kontenjan ayrıldı mı?

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 6 Şubat 2023 tarihine kadar belirli illerde ikamet eden adaylar için 2024-YKS'de merkezi yerleştirme ile öğrenci alan programlarda kontenjan ayrıldı.

6 - Şehit eş ve çocukları ile gazi, gazi eş ve çocuklarının başvuruları nasıl olacak?

Şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından başvuru hizmeti ücreti, sınav ücreti ile yerleştirme ücreti alınmayacak. Bu kapsamda olan adaylar, ilgili seçeneği işaretleyerek başvurularını yapabilecekler.

7 - Sanat ve spor dallarında üstün yetenekli adaylar ile TÜBİTAK yarışmalarında başarılı olan adayların başvuruları nasıl olacak?

Üstün yetenekli sanat öğrencileri, ilgili sanat dallarında eğitim yapmak kaydıyla yükseköğretim programlarına alınmaları için belirli esaslara tabi olacaklar. Spor dallarında başarılı adaylar ise Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca belirlenen esaslara göre yerleştirme işlemlerine tabi tutulacaklar. TÜBİTAK yarışmalarında başarılı olan adaylar ise ek puanlarla değerlendirilecek ve istedikleri programlara sınavsız olarak kontenjan dışında ÖSYM tarafından yerleştirilebilecekler.

8 - Okul birincilerine ilişkin süreç nasıl ilerleyecek?

YKS İçin Geri Sayım Başladı: Son 2 Gün!,1 Milyon Kişi Görevli Olacak! YKS İçin Geri Sayım Başladı: Son 2 Gün!,1 Milyon Kişi Görevli Olacak!

Okul birincileri, genel kontenjan ve okul birincisi kontenjanı göz önünde tutularak merkezi yerleştirme ile yerleştirilecekler. Okul birincileri, sadece 2024-YKS'de yararlanabilecek ve bu kontenjanlarda sınırlı yer bulunması nedeniyle tercihlerini dikkatlice yapmalıdırlar.

9 - Cevap kağıdı nasıl doldurulacak?

Her aday sınavda, başvuru bilgilerine uygun soru kitapçığını ve kendisine ait cevap kağıdını kullanacak. Cevap kağıdında adayın adı, soyadı, T.C. kimlik numarası ve fotoğrafı yer alacak. Adaylar, sınav evraklarını kontrol ederek sınav öncesinde gerekli incelemeyi yapmalılar.

10 - Eğitim bilgileri ve diploma notları aday tarafından nasıl onaylanacak?

Sınav başvurusu yapan adaylar, 24-28 Haziran tarihleri arasında ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden eğitim bilgilerini kontrol ederek onaylamaları gerekiyor. Eğitim bilgilerinde hata veya eksiklik olan adaylar, düzeltme işlemlerini belirli tarihler arasında gerçekleştirebilecekler.

Editör: Ömer Faruk