İşgal altındaki Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde yer alan Mescid-i Aksa'da, bu haftaki Cuma hutbesini Şeyh Halid Ebu Cuma okudu. Şeyh Ebu Cuma, hutbesinde Gazze Şeridi'nde devam eden savaşın yol açtığı tarifsiz yıkımı ve vahşeti gözler önüne serdi.

"Gazze Halkı Şehitlerini Verirken, Biz Dua Bekliyoruz"

Şeyh Ebu Cuma, konuşmasında Gazze'deki durumun, insanların Hacca gittiği bir dönemde daha da acı verici olduğunu belirterek, "İnsanların hacca gitmek üzere yola çıktığı bir dönemde, Gazzeliler evlatlarını şehit veriyor. Bizim hacılarımız ibadetlerinden sonra vatanlarına dönerken, Gazze halkı evlatlarından ayrılıyor. Biz hacılardan dua beklerken, Gazze’nin şehit evlatlarından şefaat diliyoruz," dedi.

Dünya Halklarına ve Arap Dünyasına Eleştiri

Gazze Şeridi'ndeki katliamların durması için dünya halklarının ve öğrencilerin harekete geçtiğini vurgulayan Şeyh Ebu Cuma, "Ancak bizim Arap dünyası ise korkunç bir uyuşukluk içerisinde. Arap dünyası başımıza gelenleri ekranlardan hayret dolu gözlerle izliyor. Nerdesiniz siz?” diyerek Arap liderlerin sessizliğine tepki gösterdi.

Arap Dünyası'na Sert Eleştiri

Şeyh Ebu Cuma, Arap dünyasının yaşadığı körlük ve sağır olma haline dikkat çekerek, “Arap dünyası, kör ve sağır olmuş. Futbol maçları, diziler, şarkı, dans ve eğlence partileriyle yatıp kalkıyorlar. Bu durumu Allah’a havale ediyoruz,” ifadelerini kullandı. Bu sözler, hutbeye katılan on binlerce Filistinli tarafından derin bir yankı uyandırdı.

İşgal Altındaki Kudüs’te Provokatif Eylemler

Hutbesinde Yahudilerin, Kudüs'ün işgali münasebetiyle Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskınları ve Eski Şehir çevresinde gerçekleştirdikleri provokatif "bayrak yürüyüşünü" de eleştiren Şeyh Ebu Cuma, Kudüs’ün ve Mescid-i Aksa’nın Müslümanlara ait olduğunu vurguladı.

Gazze ve Mescid-i Aksa İçin Dualar

Hamas'tan Katliam Sonrası Sert Açıklama: "Gazze Mağlup Olmayacak!" Hamas'tan Katliam Sonrası Sert Açıklama: "Gazze Mağlup Olmayacak!"

Şeyh Ebu Cuma, hutbesini Gazze Şeridi başta olmak üzere Filistin genelinde yaşanan acılara dikkat çekerek tamamladı. Gazze'de hayatını kaybedenler için dua eden Şeyh, on binlerce Filistinli ile birlikte Mescid-i Aksa’da gıyabi cenaze namazı kıldırdı.

İşgal Polisinin Baskıları Devam Ediyor

Cuma namazı sonrası işgalci İsrail polisinin baskıları arttı. Harem-i Şerif’in kapılarında ve Eski Şehir bölgesinin sokaklarında kimlik kontrolü yapan işgal polisi, bazı Filistinlilerin Mescid-i Aksa'ya girişini engelledi. Ayrıca, Mescid-i Aksa’nın avlularında yoğun bir şekilde konuşlanmış olan işgal güçleri, Filistinlilerin ibadetlerini zorlaştırmaya devam ediyor.

Bu haftaki hutbe ve yaşananlar, işgal altındaki Kudüs’te ve Gazze’de devam eden baskıların bir kez daha dünya gündemine taşınmasını sağladı. Filistin halkının direnişi ve bu direnişe karşı uygulanan baskılar, uluslararası toplumun dikkatini çekmeye devam ediyor.

Editör: Masume Masume